И КАТ става част от усилията на Столичната община и Министерството на околната среда да се пребори мръсният въздух в столицата. От днес столичните пътни полицаи започват акция за замервания на МПС-тата за вредни емисии с газанализатори. Амбицията на министър Нено Димов е с такива устройства да бъдат оборудвани катаджиите в цялата страна.

Столичната КАТ бе оборудвана със седем газанализатора, закупени от общината за 70 000 лева. Идеята е да се замерват автомобилите още при регистрацията им в КАТ, както и при проверки на пътя. На пътя фокус ще са старите автомобили. Коли, надвишаващи нормите още при прегледа пък няма да бъдат регистрирани. Желаещите превантивно да проверят колко замърсяват автомобилите им, ще могат да направят това в рамките на следващия месец в КАТ.

На официалното предаване на уредите присъстваха кметът Йорданка Фандъкова и екоминистърът Нено Димов.

"Закупихме седем анализатора, които предоставихме на "Пътна полиция", за да може да не се допускат автомобили, които не отговарят на изискванията на замърсяването на въздуха", посочи Фандъкова, цитирана от агенция "Фокус".

По думите й анализите сочели, че около 60% от замърсяването идва от автомобилите, а около 40 на сто - от битовото отопление.

"Измерване през септември показа, че само около 6,5% от автомобилите в София замърсяват над допустимите норми. Те пък допринасят за 1/4 от замърсяването", допълни кметът и посочи в заключение, че с новите уреди общината вече привежда в действие плана си за подобряване на чистотата на въздуха в София.

Фандъкова посочи още, че се надява на по-строг контрол от страна на пунктовете, които извършват годишните технически прегледи, които също правят замервания на МПС-тата.

Зам.-директорът на СДВР Антон Златанов пък даде заявка, че замърсяващи въздуха коли изобщо няма да бъдат регистрирани. Той посочи още, че през последните години кражбите на катализатори са намалели. На въпрос дали в следствие от новите мерки пак ще се увеличат, Златанов увери, че успоредно с акцията с газанализаторите, патрулиращи полицаи ще обръщат специално внимание през нощта на паркингите. Началникът на "Пътна полиция" Тенчо Тенев пък допълни, че фокус на уличните проверки ще са старите автомобили. Ако се установи, че са големи замърсители, ще бъдат спирани от движение до отстраняване на проблема, даде заявка той.

Нено Димов пък обеща да лобира пред правителството за отпускане на средства за газанализатори за цялата страна, както и за това МВР да може да стане бенифициент по ОП "Околна среда".

Темата с мръсния въздух в София се поставя все по-активно от гражданите като централна за столицата. С приемането на бюджета си за 2018 г., "Московска" 33 разписа и специален план за подобряване на чистотата на въздуха, предвиждащ евтин билет за градския транспорт и скъпи паркинги в центъра на града в най-критичните дни. В същото време столичани се оплакват от неадекватно подаване на информацията за въздуха и създадоха своя мрежа за измервания. Няколко столични квартала пък многократно излизаха на протест заради замърсения от горенето на отровни материали в близост въздух. По традиция през зимата заради отоплителния сезон, скача и нивото на фини прахови частици във въздуха. От "Московска" 33 обещаха т.нар. Зелена карта, която онлайн ще локализира какъв вид отопление се използва в даден район и замърсител ли е то.