Германия и Франция ще предложат на Съвета за сигурност на ООН изпращане на мироопазваща мисия в Източна Украйна, обяви германският външен министър Зигмар Габриел. Въоръжените сили на организацията трябва да защитават териториалната цялост на Украйна, каза още той.

"Трябва да има въоръжена мисия в цялата конфликтна зона", заяви Габриел пред репортери в Киев, цитиран от EU Observer.

Зигмар Габриел беше на планирана визита в украинската столица, където се срещна с колегата си Павло Климкин. Двамата са обсъдили мерки за запазването на териториалната цялост на Украйна и Габриел смята, че Сините каски биха изгали жизненоважна роля и ще донесат "продължително спиране на огъня" в Източна Украйна.

Президентските избори в Русия не трябва да са фактор при решението на ООН за установяване на мироопазваща мисия.

"Установяването на мирно споразумение не трябва да зависи от изборите в Русия", коментира още Габриел. "Надявам се да приемем реалистично решение за мисия на ООН преди провеждането на изборите в Русия."

Руският президент Владимир Путин подкрепя установяването на мисия на ООН, но само по разграничителната линия между украинските сили и сепаратистите в Източна Украйна. Кремъл твърдо се противопоставя на присъствие на чуждестранни военни по границата между Русия и украинските територии, които не се подчиняват на властта в Киев или на територията, контролирана от сепаратистите.

Западните съюзници на Украйна обаче искат по-значима роля на мироопазнащите сили на ООН в потушаването на конфликта, при който са убити над 10 300 души от 2014 г.

Посещението на германския министър в Киев е няколко дни след като Вашингтон обяви, че ще доставя оръжия на Украйна, включително противотанкови ракети - решение, което разгневи Москва. Според Климкин обаче, оръжията ще бъдат използвани само с отбранителни цели при евентуална провокация от страна на Русия.

Габриел обаче постави решението на САЩ под въпрос:

"Ако има нещо, което е твърде много в региона, това са оръжията. Ние в Германия сме скептични към идеята, че доставките на оръжия ще ограничат конфликта."

Двамата външни министри трябваше да посетят разграничителната линия между украинските сили и сепаратистите в Източна Украйна, но пътуването беше отменено заради лошото време. Очаква се то да се състои по-късно този месец, когато Габриел и Климкин ще посетят офис на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и няколко населени места.