Белият дом е разтърсен от разкритията в книга, която предстои да излезе на 9 януари и която описва хаоса, който цари в администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Тя повдига въпроса и за компетентността за държавния глава на САЩ, пише "Политико". Обещаващи откъси от нея вече видяха бял свят. Книгата на журналиста Майкъл Улф Fire and Fury: Inside the Trump White House се базира на информация от "вътрешни хора" в Белия дом - разговори и интервюта в продължение на 18 месеца с президента, повечето от старшите му сътрудници, както и много хора, пред които те са говорили. 

От Белия дом вече заклеймиха книгата като пълна с измислици и подвеждащи твърдения от хора, които нямат влияние или достъп до администрацията на президента.. "Да участваш в книга, която може да бъде описана единствено като долнопробна таблоидна литература, показва тъжни отчаяни опити за обществена значимост", даде прессекретарят на Тръмп Сара Хъкъби Сандърс своята тежка оценка.

От "Политико" са избрали седем от най-впечатляващите детайли, описани в книгата.

1. Екипът на Тръмп имал съмнения относно способността му да осмисля информацията и да взема решения

Тръмп вече отхвърли медийни публикации, че прекарва много време да гледа телевизия, като обясни, че повечето време чете "документи". Според Улф екипът на Тръмп бил на друго мнение.

"Той не осмисля информацията в традиционния смисъл", пише Улф. "Той не чете. Дори не пробягва с поглед по документите. Според някои по практически причини той е полуграмотен. Вярва най-много на своята собствена експертиза - независимо колко нищожна или неподходяща е тя, а не на компетентността на когото и да е друг. Той е често уверен, но и често е парализиран, рядко знаещ, повече дърдорещ и опасно несигурен, човек, чиято инстинктивна реакция е да напада и да се държи, като че ли не е объркан, а знае решително и ясно какво да прави. "Беше, казва бившата зам.-шефка на администрацията в Белия дом Кейти Уолш, като да се опитваш да разбереш какво иска дете."

2. Тръмп очаквал загуба на изборите през 2016 г. и я бил приел

Кампанията на Тръмп, така както е описана в книгата, предполагала пълен разгром. Шефката на кампанията Келиан Конуей говорила пред репортери и тв водещи за очакваната загуба от офиса си в Trump Tower, като хвърлила вината върху тогавашния председател на Националния комитет на Републиканската партия Рейнс Прийбъс, се твърди в книгата.

Бившият съветник по националната сигурност Майкъл Флин, когато бил предупреден от приятели, че да приеме 45 хил. долара за реч в Русия е лоша идея, отвърнал: "Това ще е проблем само ако спечелим."

Дори и със задаваща се загуба на хоризонта Тръмп бил несломим. "Това е по-голямо, отколкото някога съм мечтал", повтарял той през Роджър Ейлис една седмица преди изборите. "Не мисля, че ще е загуба, това не е загуба. Ние изцяло спечелихме", казвал още.

В изборната нощ Доналд Тръмп според сина му Доналд-младши изглеждал, сякаш е видял призрак. Според написаното в книгата Мелания започнала да плаче.

3. Тръмп не се интересувал да изучи Конституцията на страната

В книгата си Улф описва президента като невеж относно съдържанието на Конституцията на САЩ и полагането на основите на управлението на страната. Сам Нънбърг, който е съветник на Тръмп в началото на кампанията, си спомня за опитите си за говори на магната от Манхатън чрез езика на Конституцията.

"Не стигнах по-далече от Четвъртата поправка, когато той си сложи пръста на устните и подбели очи", описва той ситуацията.

4. След среща на Тръмп с директори от технологичния бизнес Рупърт Мърдок го нарекъл "пълен идиот"

В средата на декември 2016 г. вече избраният за президент Доналд Тръмп се срещнал в своя манахатънски небостъргач с група изпълнителни директори на технологични компании и след това обсъдил срещата с медийния могул консерватор Рупърт Мърдок. Тръмп казал на Мърдок, че смята, че може да работи с тях по въпроса за визи тип H-1B, нещо, за което те отдавна настоявали като начин да се привлекат способни кадри. Медийният магнат му обяснил, че това може да влезе в противоречие със заявките на Тръмп по време на кампанията за затягане на режима за емигрантите. "Какъв пълен идиот", казал Мърдок, след като затворил телефона, се твърди в книгата на Улф.

5. Тръмп предпочитал да се храни със сандвичи от "Макдоналдс", защото се страхувал, че ще го отровят

Любовта на Тръмп към фаст фуда не се дължи очевидно само на вкусови предпочитания. Според написаното в книгата американският президент се страхувал да не го отровят. Тръмп най-много харесвал храната в "Макдоналдс", пише Улф. Това било така, защото никой не знае, че той идва, и храната била безопасна.

"Политико" уточнява, че предпочитанията на президента към "Макдоналдс" не се са променила и след като встъпил в длъжност. Кейт Шилър, дългогодишната сътрудничка на Тръмп, която работеше в Белия дом като директор на операциите в Овалния кабинет до септември, понякога е била изпращана до "Макдоналдс" на Ню Йорк авеню, за да купи на президента сандвич, когато той не бил доволен от това, което му предлага кухнята на Белия дом.

6. Джаред Къшнър и Иванка Тръмп правели планове как в бъдещето Иванка ще се кандидатира за президент

Дъщерята и зетят на Тръмп, които станаха съветници в Белия дом, са се заигравали очевидно с идеята за собствена политическа кариера. И по-специално Иванка да се кандидатира за президент.

"Те бяха сключили честна сделка. Ако в бъдеще се появи възможност, тя ще е тази, която ще се кандидатира за президент", пише Улф.

Иванка казвала, че първата жена президент няма да е Хилъри Клинтън, а ще се казва Иванка Тръмп.

Къшнър и съпругата му често са се опитвали да се представят за по-умерената балансираща сила в Белия дом, въпреки че тяхното влияние върху президента остава неясно.

7. Иванка се подигравала на баща си

Според Улф Иванка се отнасяла към баща си с известна ирония, като стигала дотам да се подиграва с прическата му. "Цветът, обяснявала, за да подчертае комичния ефект - е от продукт Just for Men ("Само за мъже"). Колкото по-дълго стои на главата, толкова по-тъмен става цветът. Нетърпението на Тръмп водело до получаването на този особен цвят с оранжев оттенък."

Тръмп винаги се е изказвал много ласкаво за външния вид на дъщеря си.