Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер се обяви против сериозното орязване на кохезионния фонд. Това стана по време на дискусия за многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2020-2026-та година, съобщи БНР.

"Не съм привърженик на драстично орязване в областта на кохезионната политика. Тя остава важна не само за страните бенефициенти, но и за останалите държави членки", заяви председателят на ЕК. 

По думите му на ЕС ще са нужни и допълнителни средства във връзка с новата европейска отбранителна политика и за компенсиране на дупката в бюджета на съюза, която се очаква след излизането на Великобритания от ЕС.

"Нашите британски приятели ще ни напуснат на 30 март 2019 година и ние трябва да се постараем да намерим необходимите средства, за да реагираме на загубата на значима сума от милиарди евро на един нетен вносител", обяви още той. 

Еврокомисарят по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер посочи, че "Брекзит" ще остави дупка в европейския бюджет от 12-13 милиарда евро. Затова според него  бюджетът за следващата финансова рамка 2020-2026 г. трябва да се увеличи от 1 на 1,1 % от БВП.