Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) продължава своите протестни действия с исканията за увеличение на 15% на основните възнаграждения на работещите в МВР, обвързване на заплатите със социалноизмерим показател и нов Закон за МВР.

Първата серия от протести ще се проведе на 11 януари 2018 г.

Това става ясно от страницата на най-големия профсъюз в системата - СФСМВР

Нещо повече - федерацията планира две групи от членове да протестират и отправят послания към делегациите, пристигащи за официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС.

"В часовия диапазон 16.30 – 17.00 ч протестиращите служители в МВР ще „посрещат“ делегациите с винили на кръстовището на бул. „Брюксел“ и бул. „Цариградско шосе“ (разклона за Аерогарата, б.р.) и на кръстовището на Орлов мост.

Протестните действия ще продължат в 18.15 ч в района на Народния театър „Иван Вазов“. 

Следващата дата, на която ще протестират членовете на СФСМВР, е 25 януари 2018 г., когато ще се поведе и срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС в България. Протестът ще започне в 11.00 часа в района на НДК.

Успоредно с това, СФСМВР продължава своята кампания с билбордове, съдържащи послания към пристигащите делегации, казват още синдикалистите.

Днес вътрешният министър Валентин Радев коментира случая на излизане от КСНС:

"Не мога да разбера какво искат синдикатите. Първото им искане е за 15% увеличение на заплатите на калпак. Ние не работим на калпак. Заплатите ще бъдат увеличени между 3 и 12% за хората, които работят на терен. Другото им искане е да има нов закон на МВР. Ние ще направим промени в закона (за въоръжените сили, както каза първо министърът, б.р.), така че не мога да разбера какво искат", обяви Радев.

Последният подобен протест на МВР с абсолютно същите искания всъщност бе съвсем скоро - на 22 декември, професионалния празник на Гранична полиция. Стачните действия протекоха тогава по ГКПП на страната въпреки отчетения от МВР напредък на преговорите за заплати. И въпреки отпускането на 480 лв на човек като коледна "награда" и даването на 5 % за решение на проблема.

Интересно е, че за деня на официалното откриване на европредседатерлството ни - 11 януари, вече има насрочени 2 други масови протеста: на екозащитници срещу промените в плана за управление на Национален парк "Пирин", и на контрапротест на поддръжници на проекта.