Ситуацията на медийния пазар в България е надхвърлила всякакви приемливи граници, журналистиката е принизена в служба на една "мека диктатура" и служи като инструмент за влияние и обслужване на политически интереси. А инакомислещите медии са потискани от кръг, контролиран от една определена медийна група, живееща в симбиоза със силните на деня. В резултат страната ни е изпаднала до едно от последните места в класацията на "Репортери без граници" за свобода на словото. 

Около това се обединиха издателите на "Капитал", "Дневник", "Клуб Z", "Сега" и "Медиапул" - Теодор Захов и Иво Прокопиев, Огнян Донев, Сашо Дончев и Стояна Георгиева, които участваха в дискусия при представянето на "Бяла книга за свободата на медиите в България". Изданието е проект на Съюза на издателите, реализиран от журналисти и редактори от членуващите в съюза издания.

От ляво на дясно: Иво Прокопиев - издател на "Капитал" и "Дневник", Сашо Дончев - издател на "Сега", Полин Адес-Мевел, която ръководи бюрото на "Репортери без граници" на Балканите, Иван Бедров - зам. главен редактор на "Клуб Z", Теодор Захов - председател на Съюза на издателите в България, Валдо Лехари - председател на Европейската асоциация на издателите на вестници, Огнян Донев - издател на списание "Клуб Z" и сайта www.clubz.bg.

Теодор Захов, "Дневник", "Капитал", председател на Съюза на издателите в България:

Като "много тъжен документ" определи Захов Бялата книга.

"В България процесите толкова се усложниха, толкова е суфистицирана машината за натиск, че нещата, които сега говорим, изглеждат абсолютно невероятни навън", посочи той. И цитира класацията на "Репортери без граници", според която при българската журналистика има "пропадане" спрямо 2006 г. - от 36-о до 113-о през 2016 г. и 109-о през 2017 г. От 113-о към 109-о е резултат от влошаване в други държави, уточни Захов.

През 2006 г. със съюзяването на Делян Пеевски и Цветан Василев се образува медиен конгломерат. На практика се даде комфорт на властта срещу осигуряване на позиции и финансиране. Известна е и схемата "КТБ" и до какво доведе тя - до тотална концентрация и холдинг, финансиращ собствените си предприятия. Всички, които написаха за процеса, бяха атакувани. Регулаторът БНБ и КЗК бяха безучастни, посочи още Захов.

Проверките, които държавата приложи спрямо съсобственика на "Икономедиа" Прикопиев, са с цел да се намери нещо, за да се запуши устата на издателя Иво Прокопиев. Има подход към Огнян Донев и Сашо Дончев, допълни Захов.

"Когато си в обсега на тези институции, си виновен до доказване на противното. Всичко това доведе до изтеглянето на големите западни инвеститори. ВАЦ се изтегли от пазара. След което започна атаката към Донев - да продаде "24 часа" и "Труд". Е, това се случи. Днес Огнян Донев е тук с "Клуб Z", каза още той.

Захов припомни, че атаки има и срещу неудобните регионални медии - като "Зов нюз", чийто собственик бе заплашван с убийство. "Това са медии под натиск, защото са си позволили да разкрият местни схеми", каза Захов. Според него срещу редовите журналисти се осъществяват "атентати".

От ляво на дясно: Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Огнян Донев, Валдо Лехари (в гръб) и Теодор Захов.

Огнян Донев, "Клуб Z":

"Медиите не са моята област, професионалната ми сфера е друга и в нея нескромно смятам, че съм постигнал всичко, което може да се постигне. В същото време станах инвеститор и се докоснах и до медиите. Човек, като е успешен в една сфера, ако щете като корпоративно-социална отговорност, е длъжен да направи нещо за обществото", заяви и Огнян Донев.

"Смятам, способствал съм да се създадат условия на пълна свобода журналистите да упражняват своята професия по начин, който те считат за добър. За жалост в нашата родина това води до някои дефекти. Никой не допуска, че това е възможно. Има една забранена тема в моите медии - сферата, в която аз се занимавам. Моят принос не е свързан с компанията, която управлявам. Това е мое лично решение и лични финанси", допълни.

"Моето хоби е историята и съм убеден, че в средносрочен план този проблем няма да съществува. С моя принос искам това да се случи по-рано. Като икономист смятам, че добре образованото общество е предпоставка за икономическия растеж", завърши с оптимизъм Донев.

Сашо Дончев, в. "Сега":

"Между нас тримата, като се замисля, има само едно нещо общо, това е желанието да финансираме свободни медии, които да информират обществото по почтен, прозрачен начин. Приех да участвам в това представяне с готовност, защото познавам хората, които са участвали в написването на тази Бяла книга, и се доверявам на тяхната почтеност. Аз имам една наследствена болест, имам тежко наследствено заболяване - свободолюбие, не знам дали има медицински термин за него. Обичам и вярвам в свободата. Но не ми е достатъчно само аз да съм свободен. Не ми е приемливо да се посяга на достойнството, свободата и правата на други хора", каза Дончев.

И продължи:

"Спомням си как 1989 г. на площада плаках. Смятах, че е дошъл краят на тиранията, че бързо ще създадем нова България, която да служи на всички. Да, ама не. Финансирам свободна медия, защото искам да обслужа обществения интерес - обществото ежедневно да получава информация как тези, на които е делегирало управлението на държавата, се разпореждат с неговите права и пари.

Журналистите са приравнени на обикновените граждани по отношение на достъпа до информация. Уважаеми гости, помолете вашите политици, без ние да им бъдем съдници с кого се прегръщат, да направят нещо, за да осигурят на свободните медии нормалния достъп до информация при спазване на европейските и световните стандарти."

Стояна Георгиева - основател и главен редактор на Mediapool.

Стояна Георгиева, Mediapool:

"В България нещата са преминали отвъд всякакви приемливи граници. Много малка част от медиите могат да се нарекат медии. Огромна част не работят като медийни предприятия, а са откровен инструмент за влияние и обслужване на политически интереси", каза Георгиева.

И продължи: "Манипулации, фалшиви новини, алтернативни факти са понятия, с които напоследък живеем. Води се кампания от медиен кръг, контролиран от една медийна група, извършват се по много извратени прийоми - прийомите на КГБ. Общественото мнение е толкова увредено вече, че в България не би могъл да се проведе смислен разговор по която и да е тема. Държавата, обществото е нефункционално, защото нямаме свободни медии и върховенство на закона и затова не можем да проведем нито смислен политически разговор, нито друг. Информираният гражданин е основният елемент на гражданското общество. В България това е много трудно."

Иво Прокопиев, "Дневник", "Капитал":

"Всички си даваме сметка, че в България проблемът отдавна е надраснал проблема с фалшивите ниовини. Ние сме на етапа на тотално нефункциониране на политическия процес. На ръба сме на една "мека диктатура" (по Даниел Смилов), на напълно фалшифицирана демокрация. Това не е проблем само на издателите и медийната система, а на всички граждани. Всяко едно от тези права се сблъсква с модела на завладяване на държавата. Посланието ни днес е: медиите в свободното пространство ще удържат. Ще продължим да правим това, което правим", каза Прокопиев.

Проф. Ивайло Дичев - преподавател по културна антропология в Софийския университет, и Стефан Тафров - дипломат и политик.

В дискусията проф. Ивайло Дичев заяви, че журналистите би трябвало да се обединяват по теми, по които имат общи интереси.

"Да раздели изявата, колко съм интересен, колко съм оригинален от това кои мои права са нарушени", поясни Дичев.

Той изтъкна, че все повече навлиза безплатният тип информация, а хейтърите също са безкористни.

"Голяма част от дейците, които правят фалшиви новни в интернет, са просто граждани, които искат да бъдат интересни", каза Дичев.

И сподели идеята за учредяване на фонд за стипендии за млади журналисти.

Посланикът на Канада Кевин Хамилтън също взе участие в дискусията.
Издателите на "Прас-прес" (от ляво на дясно) Христо Комарницки, Чавдар Георгиев и Чавдар Николов.
Адвокат Александър Кашъмов - ръководител на правния екип на програма "Достъп до информация".

Теодор Захов обърна внимание на факта, че някаква част от съдебната система все пак работи. И изтъкна, че много оклеветени от медиите, които трудно могат да се нарекат медии, все пак са успели да осъдят клеветниците си.

"Да завършим оптимистично, положението е толкова зле, че оттук нататък може само да се подобрява", обобщи Иво Прокопиев.

Вижте пълния запис на дискусията при представянето на Бялата книга: