„Това не е изненадващо за мен. Всички дебати около антикорупционния закон и особено събитията от днес показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите“.

Това президентът Румен Радев коментира отхвърленото от парламентарната правна комисия вето на текстове в новия закон за борба с корупцията. Според президента Румен Радев дебатите около антикорупционния закон и отхвърленото от Правната комисия вето показват, че няма политическа воля за реална и ефективна борба с корупцията. Той направи този коментар след като участва в церемония по връчването на Международните награда на херцога на Единбург.

Попитан дали смята да сезира Конституционния съд в тази връзка, той отбеляза, че този закон няма да доведе до реални промени за по-ефективна борба, каквито се очакват.

Относно Истанбулската конвенция, която предизвика много противоречиви коментари, Радев поиска широк публичен дебат преди тя да бъде ратифицирана.И реши да даде пример.Като направи препратка към... Нови Искър.

„Случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, държавни институции и обществото. Това е много сериозно“, разясни той.

 Според Радев в България и сега имало закони, които защитават правата на жените и децата в случаи на домашно насилие.

„Не можем да ги приложим явно както трябва, а бързаме да поемаме международни ангажименти, без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели един наистина задълбочен дебат. Това е безотговорно. Борбата срещу домашното насилие и насилието над жени трябва да се води от полицията и съда, тук и сега. Ние трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели“, твърди той. Като на практика се присъедини към позицията на БСП, "патриоти" и СДС против конвенцията. И в негласно противоречие с вицепрезидентката си Илияна Йотова, която подкрепя документа и обяви, че е работила по него.

На въпрос дали се притеснява от очакваните протести в деня на откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС, Радев разясни, че протестите не би трябвало да притесняват него.

„Нормално е, България е демократична страна. Всеки, който има някакви искания, е свободен да ги изложи в законово установените форми“, каза той.