ГЕРБ няма да влезе в заседателната зала на парламента, ако не се гласува оставката на кабинета. Това обяви днес лидерът Бойко Борисов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Припомняме, че в деловодството на парламента вчера не беше внесена оставка на правителството, противно на обичайната практика, при която актовете, които ще се гласуват в рамките на дневния ред за седмицата, се внасят във вторник до 18.00 ч.

„Омръзна ми от спекулации. Заявили сме точно и ясно – имали точка за оставка на кабинета „Орешарски”, всички депутати влизат в пленарна зала. В противен случай - не”. отсече Борисов.

Борисов уточни, че депутатите на ГЕРБ ще участват в заседанието, ако Атака, ДПС и БСП си осигурят кворум.

"Така, както намираха „Атака“ една година да идват в парламента, да оглавяват комисии за „Авиоотряд 28“, за Петното, за Бирата, за всичките им щуротии по мой адрес, така да не плачат сега БСП, че ГЕРБ не били в залата. Те неморално, без никакво право управляваха една година и доведоха държавата до катастрофа, така че за една седмица накрая да си сърбат всичката попара, която си надробиха една година.“

От БСП вече обясниха, че най-вероятно оставката на Министерския съвет ще бъде внесена днес и гласувана в четвъртък. Ако тя не бъде подадена и гласувана тази седмица, няма да има време да се извърти т.нар. парламентарна рулетка до 6 август, и да се насрочат вече уговорените при президента Плевнелиев избори за 6-ти октомври.

Ако оставката бъде внесена днес, ще бъде точно 1 година след инцидента с белия автобус, когато МВР реши да изкара депутатите от НС под натиска на протестиращите на площада. По повод тази годишнина, днес от 17:30 ще има протест пред Президенството.