Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако днес премиерът Пламен Орешарски подаде оставка утре депутатите от партията ще осигурят кворума в залата, за да бъде гласувана.

"Естествено, че ще влезем в зала, но това го слушаме вече месеци наред. Няма оставка депозирана. Ако има депозирана оставка веднага се прави заседание, влизаме, гласува се точката и се приема след това оставката. Той още не си е подал оставката, това е факт" каза Борисов. 

Той допълни, че ГЕРБ ще подкрепи и актуализация на бюджета, ако тя отразява реалното състояние на държавата.

"Ако внесат актуализация на бюджета така, както сме говорили, да признаят дефицитите, да признаят неразплатените пари по еврофондовете, здравната каса, общините, енергетиката, БДЖ и куп други неща това би било една почтена позиция на това правителство. Вместо това разбираме, че те се готвят да подписват за десетилетия енергийни проекти. Имам предвид това, което днес е заложено в дневния ред на МС. Просто аз не знам с с кой акъл в последния си ден, в последното си решение на МС поемат такива ангажименти. Просто не мога да го приема като управленец, че това е възможно." заяви лидерът на ГЕРБ.

Според него през двата си месеца управление служебното правителство ще бъде обречено "само на вода. То няма хляб, такива са дефицитите, такова е състоянието. Но опорните точки на БСП виждате какви са - да успеят да се измъкнат с на хартия това, което уж имат в момента, и след това да го размахват за съответната стабилност", обясни Борисов.

Според лидера на ГЕРБ репутацията на БНБ в последния месец се е сринала и подаването на оставка от шефа на банката Иван Искров е нам-малкото. което може да се търси като отговорност от него. Той каза още, че този парламент няма "мощност" да избере негов наследник.

"От Искров не зависи кой парламент ще избере негов наследник Стига ни е поставял условия. Той да си свърши работата, която има БНБ да свърши по темата банки, а не да ни поставя условия. Ако си депозира оставката вече това е друга хипотеза."

Така Борисов коментира вчерашното изявление на Искров, че е готов да си подаде оставката, ако парламентът избере негов наследник възможно най-бързо.