Руски опозиционери се подиграха със сравнението, което президентът Владимир Путин направи вчера между мумията на Ленин и мощите на светците. Той сравни също така комунизма с християнската вяра.

"Комунистическата идеология е много сходна с християнството - свобода, равенство, братство, справедливост - всичко е заложено в светото писание, там е написано всичко", казва Путин в излъчения през уикенда филм "Валаам".

"Ето, вижте, Ленин е положен в мавзолей. С какво това е по-различно от мощите на светците за православните, за християните?”, пита президентът.

Опозиционният журналист Олег Панфилов публикува в профила си във фейсбук колаж, на който Ленин и Путин лежат в ковчег. Настоящият руски лидер е в ролята на булка.

"Иде скоро - следете рекламата", пише Панфилов, който живее в Грузия и работи за местния Първи информационен кавказки телевизионен канал.

 

 

Още по-остър е журналистът Игор Айдман. Пак във фейсбук той публикува кратък памфлет, озаглавен "Путин в мавзолея".

"Путин не случайно именно сега сравни тялото на Ленин в Мавзолея с мощите на светците. Изглежда, че се извършва подготовка на общественото мнение. Скоро РПЦ (Руската православна църква - б.р.) ще обяви за светци Ленин, убит "от чифутите (Каплан)", а също така Дзержински и Сталин", пише Айдман.

Мавзолеят ще бъде даден за стопанисване на РПЦ, която ще продава там икони на Ленин и Сталин и свещи с петолъчка. Ще има отделен платен ВИП вход за специални клиенти, на които ще бъдат сервирани ястия като любимото им филе от господна плът с пиперлив сос "Червен терор".

"След смъртта на Путин съвместният събор на РПЦ, ФСБ и КРПФ (компартията - б.р.) ще го обяви за православно-комунно-чекистки светец. Балсамираните путински мощи ще бъдат изложени в мавзолея. А РПЦ ще завърти доходен бизнес с търговия на свещени путински реликви (слипове, чорапи, нокти, коси, опазени от чужди агенти биоматериали на Путин", завършва писанието.