Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че газопроводът "Турски поток" ще продължи към Европа само срещу "железни гаранции от Европейската комисия". Първата линия на тръбата вече навлезе в изключителната икономическа зона на Турция. Двете линии, от които са готови близо 500 км, както съобщи компанията строител South Stream Transport B. V., ще излязат на турския бряг край селището Къйъкьой. 

Строителството на първата линия, по която в Турция ще се доставят 15.75 млрд. куб. м газ годишно, се очаква да приключи през март тази година. Втората, предназначена за транспортиране на синьо гориво до Южна и Югоизточна Европа, по план трябва да е готова през 2019 година.

"България отново е готова да разгледа възможността да приеме втората линия на газопровода "Турски поток", но Русия ще продължи тръбата към Европа само ако получи железни гаранции от Европейската комисия, че проектът няма да бъде провален", заяви на пресконференция Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Втората линия ще се строи само ако получим железни гаранции от Европейската комисия, че "няма да ни извърти същия номер, както стана по отношение на България с "Южен поток", заяви първият дипломат на Русия. Ще бъдем готови за всякакъв вариант, но такъв, който е гарантиран сто процента от Европейската комисия, който няма да бъде провален, посочи Лавров днес.

За варианта "Турски поток" да смени маршрута си и вместо в Гърция да влезе в България и оттам да продължи за Румъния, Унгария и Австрия съобщи турското издание "Хабертюрк" в края на м.г. Промяната в маршрута на проекта е била обсъдена в турското министерство на енергетиката, България е била уведомена "на най-високо ниво" и вече е започнала подготовката, съобщи "Хабертюрк".



 "Турски поток" преминава по дъното на Черно море, като на места дълбочината стига 2171 метра. Тръбата стига до европейската част на Турция и оттам до границата с Гърция. Морската част е с дължина 910 км, а сухопътната по турска територия - 180 км. Общата стойност на проекта се оценява на 6 милиарда долара.

Този проект замени "Южен поток", който трябваше да минава през България. Русия се отказа от него на 1 декември 2014 г., тъй като проектът не съответстваше на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС и либерализацията на енергийния пазар. Съгласно документа "Газпром" трябваше да задели 50% от капацитета на тръбата на други доставчици. Освен това компаниите, които добиват газ, не могат да бъдат и собственици на тръбопроводите.

Компаниите трябва или да продадат активите си на ЕС, или да предадат правото на управление на тръбопроводите на независими компании в ЕС. Освен това, ако тръбата се намира под управлението на чуждестранна компания, на нея й предстои допълнителна процедура по сертифициране. Освен това операторът на тръбата е длъжен да докаже, че е безопасна за европейската енергийна система.