И днес правителството не изневери на старата практика да се раздават допълнително пари на ведомствата в края на "мандата", точно преди избори и отпусна десетки милиони левове на различни ведомства.

Става въпрос за над 18 млн. лв. за службите, за охрана, за БАН и мн. др. 

3 млн. лв. за сметка на централния бюджетотиват в социалното министерство за т.нар. Национална програма "Сигурност". По тази програма бяха наети около 5000 безработни. Целта й бе да изпълняват охранителски функции "по опазването на обществения ред в страната". Гражданските гардове сигнализират органите на МВР при риск от извършване на престъпления като кражби например, при настъпване на бедствия, аварии и др. 

1 млн. лв. пък отидоха при земеделското министерство и по-точно в изпълнителната агенция за борба с градушките за закупуване на нови ракети за разбиване на градоносни облаци. През последните две седмици на агенцията бяха отпускани допълнително средства на два транша - първо 2,5 млн. лв., а после още 1,2 млн. лв. Тези пари обаче са били за разплащане с вече закупени ракети.

4 млн. лв. получава и Българската академия на науките (БАН) от бюджета на образователното ведомство. Със средствата ще се изгражда многофункционален компютърен комплекс, разположен в Института по информационни и комуникационни технологии. "Комплексът ще обслужва всички институти на Академията и основните университети в България и ще предоставя услуги на малки и средни предприятия, ИТ компании и софтуерни фирми", посочват от Министерския съвет каква ще бъде ползата от тази инвестиция.

Иначе наскоро БАН получи други допълнителни пари - за ремонти и за честване на 120-та си годишнина.

Финансовото министерство пък ще може да изхарчи над предвидените си в бюджета за тази година допълнителни разходи за 7 365 000 лв. Част от средствата ще отидат за "неотложни разходи за изпълнение на дейности на приходните агенции, свързани с повишаване на бюджетните приходи и за намаляване административната тежест за бизнеса". Не е ясно обаче дали става въпрос само за допълнителни средства за НАП или и за митниците, агенцията по приватизация и др. 

С друга част от средствата пък щели да се "обезпечат и дейности за развитие и поддръжка на информационните системи и информационните инфраструктури" на Министерство на финансите (МФ). Обезпечава се и част от регионалната програма на Световната банка за улесняване на търговията и транспорта в Югоизточна Европа.

Днес правителството одобри и допълнителни разходи в общ размер на 350 000 лева за Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и за Комисията за защита от дискриминация. Първата получава 300 000 лв. за ремонт на подразделението си в Пловдив, а втората - останалите 50 000 лв. за ремонти на сградата си в София.

Най-щастливи от днешното заседание на министрите обаче трябва да са службите.

Националната разузнавателна служба (НРС) получава допълнително 2 млн. лв. Средствата са за покриване на неотложни текущи разходи - обезпечаване на дейността на НРС и изплащане на дължими обезщетения при освобождаване от военна служба на служители. Средствата се осигуряват от централния бюджет за 2014г. 

Националната служба за охрана, която е под шапката на президентството пък, ще получи не само стопанство "Кричим", но и 180 000 лв. от парите на МФ, за да го поддържа. Дворецът бе отнет от службата в мандата на Симеон Дянков като финансов министър. Тогава той дори обещаваше, че ще бъде отворен за посетители. 

"Придобивките" за службите са получени и с благословията на президента Росен Плевнелиев. Решение за тях е било взето на последното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Одобрени са и допълнително средства за Агенцията за ядрено регулиране, но не е ясно в какъв размер.

Налага се и преструктуриране в бюджетите на Външно министерство и на МВР, тъй като средствата по някои пера не достигали. Затова се прехвърлят от други. Така например МВнР трябва да осигури допълнително пари за издръжка на задграничните представителства, както и да изплати командировъчните на служителите там.

Въпреки че стената по границата с Турция, която трябва да възпре миграционния поток, вече е на 100% построена, вътрешното ведомство прехвърля средства от едни пера към програмата за охрана на държавната граница. 

Намаляват се утвърдените разходи по програмата за пожарна безопасност, бедствия и извънредни ситуации -  с 3 212 500 лв. Вадят се пари и от програма "Информационно осигуряване, обучение и квалификация, медицинско и административно обслужване". Става въпрос за 7 288 000 лв. Така, сумарно средствата за охрана на границата се увеличават с нови 10 500 500 лв. 

Иначе на заседанието на Министерския съвет миналата седмица МВР получи допълнителни 57 млн. лв.

В коментар вицепремиерът и МВР министър Цветлин Йовчев посочи, че във ведомството му даже се свивали разходи. Йовчев каза още, че въпреки построената ограда по границата, там ще останат командировани 1000 полицейски служители при около 1200 в момента. Издръжката им е за над 2 млн. лв. 

Добра новина на финала е, че кабинетът реши днес да отпусне и 40 000 лв. на Министерство на културата. Те ще отидат за доизграждане на Wi-Fi мрежата на НДК.

Раздаването на средства на изпроводяк не е патент на това правителство, но винаги поражда въпроса - дали така не се купува благоволението на служители в общини и министерства преди новият вот за парламент.