Днес отново са насрочени протести на природозащитниците. Те излизат срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерския съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк "Пирин". 

Те ще бъдат в 19 града в България и 8 в чужбина, съобщават от "За да остане природа в България".

Този път протестите обхващат София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов, Сливен, Смолян, Стара Загора, Трявна, Хасково, а също Берлин, Брюксел, Виена, Лондон, Оксфорд, Прага, Сидни и Хамбург и са подкрепени от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", 



Протестното шествие в София започва да се събира от 18,30 ч. на площад „Независимост“ и ще тръгне по жълтите павета. 

Исканията на протеста в четвъртък вечерта са за отмяна на решението на Министерския съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България, и за обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество. 

Малко по-рано, в четвъртък от 10 часа граждани се събират пред Министерския съвет. На 11 декември 2017 г. коалиция "За да остане природа в България" изпрати 100 въпроса за Пирин до заместник министър-председателя Валери Симеонов. Въпросите адресират нередности в предложението за промяна на концесионния договор на ски зона Банско от 6 декември 2017 г. Тъй като вече 35 дни няма отговор, гражданите се събират, за да зададат въпросите отново, съобщават от организацията.

Пълният списък е на https://goo.gl/vzLqZZ 
Подробности за събитието има на https://www.facebook.com/events/151736068944546