Ако не се занимавате с фотография, едва ли ви е позната компанията Hasselblad. Макар камерите ѝ да заснемат първите стъпки на Нийл Армстронг на Луната, в последните години шведският производител не можа да се намести на пазара до гигантите като Canon, Olympus, Nikon и други - макар и да опита.

Вместо това сега шведите са се ориентирали към специализираните камери. Най-новият модел е H6D-400c, способна на абсурдните 400 мегапикселови снимки.

За яснота - това е резолючия 23 200 по 17 400 пиксела. Средната снимка заема окоол 2,4 гигабайта памет, или колкото пълнометражен филм с HD качество. 

Сензорът на H6D-400c всъщност е "само" 100 мегапиксела, 54,4Х40.0 мм. Но солидният процесор комбинира до 6 различни експозиции в процес, наречен "Мултикадър" (Multi shot). Всяка снимка бива изместена с пиксел, съзадавайки снимка с много по-висока резолюция. И, вследствие на огромния сензор, истинска 16-битова дълбочина и изключително точни цветове.

Макар камерата да е бърза, все пак става дума за 100 мегапиксела, така че ако снимате повече от една експозиция, трябва обектът да е неподвижен. 

Кому е нужно обаче това чудо на техниката? От Hasselblad демонстрират с помощта на Гьоран Лильеберг, макрофотограф и член на комитета на Шведския музей по естествена история. Вместо да го обясняваме, неща покажем:

Краят на килим върху... нещо като тъмнокафява ягода? Не, това е яката на този красавец:

Hasselblad се цели в определена група специализирани фотографи, които заснемат картини, скулптури, колекции от буболечки и всякакви други експонати в музеи и галерии по света. Фотографът Лильеберг, заснел горния кадър, определя камерата като изключителна за този тип снимки, които се нуждаят от изключителна точност на цветовете и прецизност на детайлите.

Цената на H6D-400c е също толкова абсурдна - той струва $48 000. Естествено, без каквато и да е оптика.