Повече от 50 българи, участвали в дружества предлагащи на пазара виртуалната валута уанкойн (OneCoin), са разпитани по операция на германските служби. В основата са били две жени. Специализираната прокуратура е водеща у нас в неутрализирането на мащабна пирамидална структура за измами, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуалната валута уанкойн (OneCoin).

Това каза шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев, като направи уговорка, че самото добиване и търговия с криптовалути и у нас и на много други места е "на ръба на закона", но не е инкриминирано, т.е. - няма го в Наказателния кодекс. Затова и съставът на престъплението за Германия е измама с търговска цел или т .нар "търговска измама" - деяние, което също отсъства от нашия НК.

Тук може да говорим за организирана престъпна гурпа за пране на пари, прогресивно набиране на клиенти – извършване на финансови услуги за разплащане без разрешение, смятат от прокуратурата.

"Има данни, че с тази криптовалута – или терминът на някои партньорски държави е "фиктивна криптовалута", се финансират действия, свързани с организирана престъпност и тероризъм. Затова и те са обект на проверката на множество партньорски служби", каза Гешев.

Искането на прокуратурата в Билефелд, северен Рейн-Вестфалия, е за извършване на конкретни процесуално-следствени действия на територията на България спрямо българското търговско дружество "Уан Нетуърк сървисиз" ЕООД и свързаните с него лица, в т.ч. две българки с германско гражданство.

Разследващите установяват местонахождението на сървърите в София и обслужващите ги фирми, използвани от международната организация. Така вчера и онзи ден, в присъствието на представители на Европол и германските разследващи органи, са претърсени офисите на "Уан Нетуърк сървисиз", както и на 14 други свързани дружества. Иззети са множество веществени доказателства, включително сървърите, от които тръгва търговията с криптовалутата.

Какви са разликите между биткойн и уанкойн?

Най-основната е, че, докато биткойн е децентрализирана система, т.е.- всеки може да си търгува из интернет, уанкойн е централизирана.

"Всеки от вас може - ако съществуват определени технически и финансови възможности, да си купи биткойни. Докато уанкойн може да придобиете само от съответното търговско дружество, което е част от Международната асоциация за маркетинг на уанкойн.

Производител на т. нар. валута е дружеството OneCoin Ltd., регистрирано в Дубай, а разпространител у нас е "Уан койн сървисиз" ЕООД" описа Гешев.

Именно продажбите стават само и единствено през някое от търговските дружества на тази т. нар Асоциация. 

Що се касае до германските служби, те разследват и заобикаляне на официалния надзор по Закона за банковото дело. В Германия разплащането с тази криптовалута е забранено.

В немското право има и санкция за „произвеждане разпространение и  дейност, свързана с пирамидални и лавиноообразни системи", каза още прокурорът, който у нас е водещ по разследването на КТБ.

Ако стойността на биткойн се формира между търсенето и предлагането - и ти се дават обективни данни за това, които подлежат на проверка, то т. нар. "блокчейн" на уанкойн – или счетоводен тефтер, който съдържа определени счетоводни движения, е по-скоро симулация. Която според немските служби е по-скоро недостоверна и погрешна (т.е. - измама).

"Те разследват организирана престъпна група и са събрали доказателства за това, че тази група в пордължение на около 3 г. е успяла да привлече повече от 3 млн. потребители – клиенти от цял свят, които инвестират в обучителни пакети за криптовалутата уанкойн", каза още прокурорът.

Иван Гешев

Гешев не пропусна да отбележи, че разследването в Германия е започнало преди 2-3 години и още продължава. "Така че не само българското правосъдие, което обвиняват в бавност, действа многогодишно", отбеляза той с усмивка.

"Това е една чисто нова дейност - нехарактена. Вероятно представлява някаква пирамидална структура - зачуди се прокурор Гешев. Но сложността на тези разследавния е свързана с това, че дейността на тази асоциация, която цитирах, на първо място е виртуална, на следващо място обхваща да не кажа целия свят, ама половината свят."

Регистрираното в Обединените арабски емирства OneCoin Ltd. действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. Българското дружество "Уан Нетуърк сървисиз" ЕООД е изпълнявало функциите на фактически търговски представител на OneCoin Ltd. и дистрибутор на създадената от него виртуална валута.

В момента дейността на свързани с OneCoin Ltd. дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украйна, Литва, Латвия, Естония и мн. др.

Фактът, че валутата продължава да функционира и в момента доказва, че сървърите, които са иззети в България, не са всичките - има и на други места, отбелязват от прокуратурата.