Дори и в деня на гласуването на оставката на кабинета "Орешарски" мандатоносителят БСП не падна по гръб. От левицата обявиха, че и правителството и парламентът можели да живеят още дълго, ако не били саботирани от ГЕРБ и ДПС.

"Целта на проповедниците на държавния апокалипсис беше правителството да си отиде. Нека да успокоим страстите. Парламентарни кризи е имало и ще има. Решението на тези кризи е ясно - това са изборите и в тях няма нищо страшно. Парламентът се разпуска не защото, не се справяше с работата си. Същото важи и за правителството. Допуснати бяха грешки, но нито една от тях не беше фатална. И Народното събрание, и Министерския съвет можеха да работят по-дълго, ако не беше скъсяването на хоризонта от една от партиите, които го подкрепяха. Най-голямата парламентарна сила не искаше парламентът да работи. ГЕРБ просто отказаха да са опозиция. Те действаха като група за саботаж, която по сигнал на пожизнения си ръководител влизаше и излизаше в залата", каза председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов и с това откри дебатите, които продължават вече трети час, въпреки очакването, че оставката ще бъде изгласувана бързо.

Обвинението към партньора ДПС за скъсения хоризонт затвърди малко по-късно в кулоарите на парламента и говорителят на левицата Антон Кутев.

"ДПС имаше решаващата роля да падне правителството", конкретизира той.

Задочно им отговори лидерът на движението Лютви Местан.

"Кабинетът не си отива заради пресконференцята на ДПС. ДПС направи нещо друго - заяви на всички, че е партия, за която изразът "властта не е самоцел" не е клише. ДПС даде ясен знак, че ние можем да се лишим от власт в името на ценностите си, но няма да жертваме ценностите заради властта", заяви Местан.

В "диалога" от трибуната се включи и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Изборът за народни представители беше направен на 11 май в Костинброд. Това беше началото на зараждащото се противопоставяне. Не е нормално за 421 дни управление да има 404 дни протести. Не ГЕРБ е виновна за загражденията около парламента, за белия автобус. По-силният, когато формира парламентарното мнозинство, трябва да е по-толерантен", "оправда" поведението на ГЕРБ през тази малко повече от година и Цветанов.