Премиерът Бойко Борисов е внесъл предложение до Министерския съвет за освобождаване на Офелия Кънева като председател на Държавната агенция за закрила на детето, съобщиха от правителствената информационна служба.

За временно изпълняващ длъжността е определен Валентин Димитров, заместник-председател на агенцията.

Борисов е разпоредил и на Главния инспекторат на Министерския съвет да направи цялостна проверка на дейността на агенцията, в която специално да бъдат анализирани извършените наблюдения и контрол на специализираните институции за отглеждане на деца за спазването на правата на детето.

Поводът за действията на премиера е непредприемането на адекватни мерки срещу насилието в дома за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в Габрово. От телевизионен репортаж във вторник се разбра, че двама служители в дома са удряли настанени в него деца.

Прокуратурата и дирекция "Социално подпомагане" правят проверка в центъра за деца и младежи с увреждания "Хризантема", съобщи бТВ в Габрово. Бяха разпространени видеозаписи, направени през 2016 и 2017 г. Разкритията им прави ръководителят на центъра за настаняване Маринела Лазарова, след като подчинени ѝ пращат проверка, припомнят от телевизията.

Центърът за настаняване от семеен тип "Хризантема" е отворен по проект през 2013 г. През 2016 г. след първия направен запис от социален служител на побой над момиче директорката твърди, че е сезирала социалната служба към местната община. Оттам обаче твърдят, че разбират за нередностите в средата на януари.