Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство за извършването на секторен анализ на пазара електроенергия. Антимонополният орган е взел решението, след като работодателски организации и синдикати заплашиха с протести заради спекулации на пазара и съмнения за картел на търговците на ток, свързани с рязкото поскъпване на тока за фирмите. За някои поскъпването с до 60% е факт от 1 януари, за други - от следващия месец.

БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ обявиха, че ще изпратят сигнал до БСК за проверка на търговците на електроенергия за картелно споразумение и прилагане на нелоялни търговски практики. 

В съобщението си Комисията припомня, че през юли 2013 г. е извършила секторен анализ на пазара на производство, търговия, пренос и снабдяване с електрическа енергия в страната за периода за периода 2006-2012 г. В резултат на заключенията в секторния анализ, КЗК е образувала производство за установяване на нарушение по чл. 15 и чл. 21 от ЗЗК, и е информирала компетентните държавни органи за необходимостта от предприемане на мерки за подобряване на конкурентната среда в сектора.

Тогава КЗК установи и наличие на злоупотреба с господстващо положение от страна на снабдителни и разпределителни предприятия на българския енергиен пазар и наложи санкции за близо 6 милиона лева за извършени нарушения, изразяващи се в дискриминиране на лицензираните търговци на ток и ограничаване на търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени.

Обществената значимост на този сектор изисква извършването на ново широкоспектърно проучване на ситуацията на пазара на електроенергия, което да даде на КЗК детайлна представа за настоящите пазарни процеси и за нуждата от идентифицира евентуални допълнителни мерки, които да допринесат за правилното и ефективно функциониране на конкурентната пазарна среда.