Появи се първата серия имена на управляващи, социолози и други, на които КТБ и Цветан Василев са изплащали огромни суми. Информацията беше разкрита от журналиста Люба Кулезич, която гостува в "Просто Диков" по Би Ай Ти със скандален документ, в чиято автентичност е убедена на 100%. Съдържанието му представлява информация от разпита на Бисер Лазов – главен свидетел на обвинението срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и счетоводителката Юлия Илиева, която също е свидетел по делото.

КТБ се разрасна "бурно и динамично", по определението на прокуратурата, в годините след 2002 г. до 20 юни 2014 г. Под 1/10 от капитала й беше от вложители, другото - предимно от средства, които държавни фирми, общини и министерства държаха в нея. В този период България беше управлявана от кабинетите на Сакскобургготски (НДСВ-ДПС), на Станишев (тройната коалиция), на Бойко Борисов.

Според свидетелските показания на Лазов и Илиева, по нареждане на Цветан Василев, за определени периоди от време, широк кръг от хора са получавали големи парични суми от КТБ. Някои от посочените лица са известни личности от обществено-политическия живот.

"Просто Диков" дава възможност на всеки, споменат в разговора с Люба Кулезич да направи коментар по казаното и право на отговор относно цитирания документ на Бисер Лазов.

От документа става ясно, че едни от най-известните социолози у нас - Кънчо Стойчев и Андрей Райчев, са получили на два пъти по 500 000 евро в брой без подписване на документи. При Стойчев това е станало на 13 август 2013 г., а при Райчев на 20 септември 2013 г. Социолозите са били доведени от адвокат Божидар Миладинов и поискали да им се даде касета в банката, за да съхраняват огромните суми.

Друго от споменатите лица е Стоян Мавродиев, понастоящем шеф на Българската банка за развитие (ББР), който получил 50 000 евро, всъщност предназначени за Божидар Лукарски (лидер на СДС) - нещо като "партийна индулгенция", по думите на самия Цветан Василев. По времето, когато са раздавани парите, Мавродиев оглавяваше Комисията за финансов надзор, една от институциите в България която, наред с БНБ и ДАНС, "проспаха" надуването и рухването през 2014 г. на четвъртата по големина на активите банка.

Пред "Просто Диков" Лукарски заяви, че до него не са стигали никакви пари. Мавродиев е изпратил писмена позиция, заявявайки, че "това твърдение е толкова нелепо, че не подлежи на коментар“. "Не познавам Бисер Лазов и не съм се срещал с него", казва финансистът.

500 000 лв били дадени за кампанията на Меглена Кунева за президентските избори, твърди Лазов.

Сред другите имена и суми в документа са енергийният консултант Стефан Гамизов - 200 000 евро, Димитър Абаджиев, настоящ посланик в Словения, преди това представител на България в управата на газопровода "Набуко" - 9000 лева и по 25 000 евро два пъти в месеца. Мирослав Иванов – по 10 000 – 15 000 лв, Димитър Куцаров – 2 милиона лева за президентската му кампания, Митко Димитров-Каратиста, бивш член на надзора на ЧЕЗ, известен като един от задкулисните играчи в енергетиката - по 10 000 лева, впоследствие увеличени на 15 000 лева на месец, Росен Карадимов, бивш шеф на кабинета на премиера Станишев, понастоящем бизнесмен и консултант - по 10 000 евро на месец.

Любопитен момент е, че в показанията си Юлия Илиева твърди, че част от архива й бил изгубен при местенето на офиса от бул. "Цар Борис III". Освен това, почти всички засегнати в показанията лица категорично отричат истинността на твърденията на Бисер Лазов.

"Ако тези информации са фалшиви, ще се окаже, че делото за КТБ се базира на лъжесвидетелства и е колос на глинени крака. Въпросът е средство за злепоставяне и разбиване на съдби ли е сагата КТБ", попита риторично Люба Кулезич. "Всеки, който иска да провери автентичността на документа, може да се обърне към следствения отдел на Софийска градска прокуратура", обясни тя.

В публикувания от прокуратурата "Общ поглед върху модела КТБ" липсват именно имената на хората, получавали пари от Цветан Василев, за чиято екстрадиция от Сърбия, където се намира, българските власти удрят на камък. Единственото име, което фигурира там, е на Николай Бареков - днес евродепутат, преди време шеф на финансираната от Василев и КТБ TV7. 

"Определени физически лица получават парични суми в брой по нареждане на самия обвиняем Василев – лица от политическия, икономическия, спортния, културния и научния спектър на обществения живот у нас", пише прокуратурата. Но не ги назовава.

Според обвинителите, за големите клиенти - държавни фирми, свидетелят Орлин Русев (изпълнителен директор на КТБ) знаел за практика да се плащат суми на ръка на хората, от които зависи тези държавни дружества да държат парите си в КТБ АД. Тези пари седят основно по разплащателни сметки, по които лихвите са ниски. Срещу това определени лица от държавата са получавали пари на ръка”. Русев твърди, че не е раздавал "стимулите", правел го еднолично Цветан Василев, който - пак еднолично, определял и преференциалната лихва за всяко "специално лице".

Но имената тепърва ще излизат.

Меглена Кунева заплаши със съд

Във връзка с разпространяването на невярна информация и цитиране на думи на г-жа Меглена Кунева бихме искали да уточним, че нито една медия не е взимала официален коментар от нея по неверните твърдения за КТБ, включително и телевизия БИТ, се казва в изпратено до медиите съобщение от пресцентъра й.

Свързването на името на г-жа Кунева с КТБ е фалшива новина, а заглавия като това на Club Z и подобни публикации, са разпространители на манипулация.
Г-жа Кунева категорично заявява, че не е получавала средства от КТБ и всяка медия, разпространяваща фалшиви новини в този контекст, ще бъде съдена от нея.

Цветан Василев: Пеевски е носил на главния прокурор по 100 000 евро на месец

Междувременно пред онлайн изданието Фрогнюз мажоритарният собственик на КТБ и главен обвиняем Цветан Василев коментира разкритията на Кулезич, като казва, че това са по-маловажните въпроси, а на най-сериозния - кой събори банката, така и не е отговорено. Василев отново заявява, че този, който я е съборил, сега иска да се възползва и да заграби активите й.

"...но преди това ще спомена, че Делян Пеевски е носил на главния прокурор Сотир Цацаров по 100 000 евро на месец. Лично той ми е казвал, че ги носи директно на обвинител номер едно. Самият Пеевски е взимал големи суми. Сега касиерката казва, че някои документи се били изгубили при преместване на офиса й. Много интересно. Как са се загубили, нали прокуратура и полиция нахлу там, тършува и прибра всичко, което е важно, както самата тя твърди. Да не би да са изчезнали листовете, където фигурират инициалите Д.П. и Д.П 1?