След заседание на Националния изпълнителен комитет днес ВМРО реши окончателно, че ще се яви на изборите заедно с НФСБ на Валери Симеонов.

„Това патриотично обединение би се превърнало в незаобиколим обществено-политически фактор в България“, смятат от ВМРО.

Освен, че е казало „да“ на съюза с НФСБ, ръководството на ВМРО е взело и окончателно решение да скъса отношенията си с „България без цензура“.  От ББЦ не приеха леко раздялата и обявиха, че ВМРО "не са желани в коалиция с тях". 

Как коментира раздялата лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред Клуб Z: 

- Как изчислявате при коалиция с НФСБ шансовете си да влезете в парламента? По-големи ли са, отколкото с ББЦ?

- Традиционно за всички патриотични и националистически организации гласуват около 15-16% от българските избиратели. И тъй като до момента електоратът на патриотичните партии беше разделен между 3-4 формации, те не успяваха. Надявам се, че при една консолидация между НФСБ, ВМРО и други патриотични формации съвсем реално и постижимо е да се преследва добър резултат в рамките на 10-12%. Може и повече.

- Защо така внезапно прекратихте отношенията си с "България без цензура"?

- Не е внезапно. Както знаете, миналата седмица г-н Валери Симеонов отправи към ВМРО и други патриотични организации призив за присъединяване към НФСБ и това е вариант, който е предпочитан от нашите структури. 

- Сред незапознатите с вашите отношения с г-н Бареков настава едно объркване.  От ББЦ обявиха, че сте нежелани в коалицията с тях? Кой кого изостави?

-Аз не знам да има подобно решение на тяхното ръководството. Точно миналата седмица от ББЦ взеха  решение, че искат да запазят коалицията с нас. Видели сте нашето съобщение от днес - ние обявихме, че прекратяваме участието си в тази коалиция, така че ако някой от тях е имал някакви желания - спестяваме му емоциите просто.

- Лидерът на ББЦ Николай Бареков вече нарече коалицията ви с НФСБ "коалиция на смъртта", която ще действа като патерица на ГЕРБ и ДПС? Това са тежки думи.

- Ако той има предвид, че ще направим смъртоносно силен резултат, сигурно е така. Патерица на този или онзи? Ако желаехме да бъдем патерица на ДПС, спомняте си, че през 2005 г. имаше предложение към ВМРО да участваме заедно с ДПС и БСП в правителството, на мен лично ми предлагаха да стана министър на отбраната. Само че ние тогава отказахме. 9 години по-късно на доста напреднала възраст ми е късно да ставам за резил. Позицията на ВМРО към ДПС за 25 години не е претърпяла никакви промени. Това е несериозно като твърдение.

- Защо г-н Бареков сипе такива тежки обвинения към вас, доскоро бяхте толкова близки?

- Отговорът е ясен - не е искал да напуснем тази коалиция.

- Как гледате на коментарите, че напускате потъващ кораб?

- Защо да са потъващ кораб? Както виждате, социолозите им дават прилични проценти.

- Ще ви е мъчно ли, ако станете причина г-н Бареков да напусне политика, както обяви той вчера?

-Не бих желал някой да се чувства зле. Не го желая. Надявам се, че няма да бъда такава причина.

- От ББЦ разпространиха съобщение, че структурите ви в Монтана и Ботевград напускат, за да се присъединят към тях. Как ще коментирате?

- В Ботевград се е присъединил към тях нашият председател и това е факт. Поради простата причина, че там има някаква шуробаджанашка, роднинска история. Неговият син е зам.-председател на ББЦ в Ботевград. Но за Монтана това не е вярно, още снощи нашите структури пуснаха опровержение към медиите. Не исках да кажа това, но сега ще го кажа. В Ботевград това е един човек, от когото още преди изборите бяхме свалили нашето доверие. Стоян Иванов мисля, че се казваше.

- Притеснявате ли се, че по някакъв начин може да ви остане петно от коалицията с ББЦ?

- Всеки един негативен слух няма как да не дава своето отражение. Друг е въпросът доколко са верни тези слухове.

- С какво ви привлякоха преди няколко месеца ББЦ и г-н Бареков?

- Беше нещо ново. Там бяха и "Гергьовден" и ЗНС, с които се познаваме и сме работили дълги години. Идеята беше да се консилидират няколко политически формации, които сами не могат да прескочат изборите.

-Имате ли някакви съжаления за тази коалиция?

- Не, не съжалявам. Във всеки исторически момент има обстоятелства, които са актуални  тогава. Да съжалявам за подобно нещо е все едно да съжалявам, че Левски не е бил с ботуши  или Ботев с каска.

- Ще ви харесва ли да ви наричат "коалиция на смъртта"?

- Приемам го от веселата страна.

- Нещо като заместник на "златния пръст" на Волен Сидеров?

- Няма как това да се случи,защото все пак с поведението си сме показали ,че не сме били златен, среден или какъвто и да е било пръст.