Алек Болдуин използва туитър, за да защити още веднъж режисьора на „Син жасмин“ и „За Рим с любов“ Уди Алън. Обръщайки си до своите над 1 милион последователи, Болдуин изрази подкрепата си за Алън, като сравни Дилан Фароу с Майела Юел – бялата жена от романа „Да убиеш присмехулник“, която фалшиво обвинява невинен афроамериканец в изнасилване.

За пръв път Дилан Фароу разказа публично, че Алън е злоупотребявал с нея, когато е на 7 години, във „Венити Феър“ и „Ню Йорк таймс“. Алън отрече твърденията, след което продължи звездната си кариера в киното, спечелвайки почетен „Златен глобус“, номиниран бе и за „Оскар“ за сценария на „Син жасмин“.

Но вследствие на движението #MeToo – вдъхновено отчасти и от експозето, написано от брата на Дилан, Ронан, за „Ню Йоркър“ покрай скандала с Харви Уайнстийн – Фароу поднови обвиненията си и изглежда този път Холивуд се заслуша. През последните няколко месеца актьори, работили с Алън както в близкото, така и в далечното минало, като Грета Гериг, Тимоти Шаламе и Ребека Хол, се дистанцираха от режисьора и изразиха съжаление за сътрудничеството си. Някои медии дори излязоха със заглавия „Времето за Уди Алън изтече“, използвайки друг лозунг от движенията срещу сексуалното насилничество Time’s Up („Времето изтече“).

Болдуин, за разлика от тях, удвои подкрепа си. Преди това той характеризира „отричането“ от Алън и „неговото творчество“ като „нечестно и тъжно“. Каза и, че защитавайки Алън „няма намерение да отхвърля или да пренебрегва такива оплаквания“. Но подобни обвинения трябва да бъдат разглеждани „много внимателно – също и в името на жертвите“.

В неделя обаче Болдуин насочи вниманието си към самата Фароу:

„Единственото ефективно оръжие в арсенала на Дилан Фароу е „упоритостта на емоциите“. Като Майела в „Да убиеш присмехулник“. Със сълзи и призиви тя се опитва да ви засрами и да ви накара да повярвате на историята ѝ. Но аз имам нужда от повече преди да съсипя някого, независимо от славата му. Много повече“.

Впоследствие обаче изтри това изявление.

Дилан му отговори от сайта на „Холивуд рипортър“:

„Интересно е, че г-н Болдуин реши да отхвърли мнението на съдия Елиът Уилк и прокурора Франк Мако, които прегледаха ВСИЧКИ доказателства вместо само избрани части. Въпреки това, като се има предвид, че г-н Болдуин уверено се позова на Майела Юел, за да изрази своето мнение, забравяйки, че в книгата разгорещено се обсъжда, че тя всъщност е била изнасилена от баща си, може би г-н Болдуин просто не държи много на подробностите“.

В следващото си съобщение (също изтирито малко по-късно) актьорът каза, че който мисли, че Дилан Фароу казва истината, значи смята, че нейният брат Моузес Фароу лъже.

Моузес Фароу, осиновеният брат на Дилан, наскоро оспори твърденията на Дилан срещу Алън и каза, че майка им Миа Фароу „е промила мозъците на децата си“.

По-рано през януари, в първото си телевизионно интервю по темата „Алън“, Дилан Фароу заяви пред Гейл Кинг в студиото на CBS:

„Защо да не се чувствам гневна и наранена? Защо да не трябва да се възмущавам, след като всички тези години никой не ме чуваше, бях пренебрегвана и отхвърляна?“

На въпрос защо хората трябва да ѝ повярват сега, Фароу отвърна:

„Предполагам, че това зависи от тях. Аз мога само да кажа истината и да се надявам, че някой ще ми повярва, вместо само да ме чуе“.

Това не е първият случай, в който Алек Болдуин защитава някого, обвинен от движението #MeToo. След като над 200 жени, включително Селма Блеър и Рейчъл Макадамс, обвиниха Джеймс Тобак в сексуален тормоз и злоупотреба, Болдуин се нахвърли върху една от тях – писателката Кайла Кобб, която бе критикувала документалния филм Seduced and Abandoned, режисиран от Тобак и с участието на Болдуин. Болдуин напусна за кратко Tуитър (не за първи път), след като използва платформата, за да нарече Коб „ужасна писателка“ и да предложи да се придържа към писането за „разводи и пластичната хирургия“.

Реакцията срещу съобщенията на Болдуин за Дилан Фароу в неделя бе толкова враждебна, че актьорът малко по-късно написа:

„Ако моята защита на Уди Алън ви обижда, решението е много просто. Не ме четете. Съдете ме. Продължавайте нататък“.

"Площад Славейков"