"Директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин неотдавна посети САЩ за среща с американските си колеги", заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов в ефира на програмата "60 минути" на телевизия "Россия 1", съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Наришкин, който е в черния списък на САЩ и няма право да посещава страната, провел консултации с американските си колеги, включително за "съвместната борба с тероризма", разкрил посланикът. Посещението се състояло през миналата седмица, отбелязва Ройтерс, като цитира осведомени източници.

Антонов отбелязал още, че съвместната работа на руските и американските спецслужби "не се вижда от читателите и зрителите", но тя ще продължава и занапред.

"В най-трудното време контактите между спецслужбите продължаваха. Политиката си е политика, а работата си е работа. Има политически лозунги, но има и реална работа", изтъкнал дипломатът, цитиран от БТА.

Една от централните теми на разговорите на Наришкин във Вашингтон е била за взаимодействието срещу потенциални атаки на терористи по време на Световното първенство по футбол през тази година в Русия.

Разкритието предизвика скандал в САЩ. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър веднага поиска пълни разяснения за целта на визитата. Той настоя за светкавични обяснения от Белия дом точно с кого се е срещал Наришкин и дали е бил придружаван от други хора също от черния списък.

Демократите ще отправят и питане дали и друг път в САЩ са били пускани тайно руснаци, на които е забранено да влизат в страната.