Стадиони и тренировъчни терени може да бъдат нападнати от ята скакалци по време на световното в Русия това лято, предупреди Пьотр Чекмарев, шеф на департамента по растениевъдство към руското министерство по селско стопанство.

Чекмарев направи изказването на национално съвещание на руските агрономи и предизвика смях в залата, но подчерта, че опасенията му са напълно сериозни. Русия има проблеми с насекомите в южните си части.

Той посочи като едно от рисковите места Волгоград, домакин на мачове от група G, в която са Белгия, Англия, Тунис и Панама.

"Започнахме да се научаваме да водим битка със скакалците, каза Чекмарев. - Точно тази година не бива да попадаме в новините с такъв скандал, защото целият свят ще гледа към страната ни по време на световното. Скакалците много обичат зеленото. В този смисъл и терените са под заплаха. Смешно ви е, но не знаете какви са мащабите на проблема. Трябва да се обърне внимение, защото в южните региони скакалците са способни да унищожат милиони хектари с растителност. Не бива да се излагаме пред света."

Световното се открива на 14 юни, а финалът е на 15 юли. Мачовете ще се играят на 12 стадиона в 11 града.