Молдова смята за провокация и предизвикателство започналите маневри, организирани от руските военни в Приднестровието. Кишинев предупреди Москва: вървете си, за да не стане по-лошо, пише "Независимая газета".

Министерството на отбраната в Москва съобщи на сайта си, че Оперативната група руски войски (ОГРВ), разположена в молдовския Приднестровски регион, е започнала военно учение за отработване на действия за борба с тероризма и при използване от противника на оръжия за масово поразяване, цитира вестникът медии от Молдова, съобщава БТА.

Молдовското външно министерство протестира не толкова срещу маневрите, а във връзка с това, че руските военни, "незаконно намиращи се в Молдова", ги осъществяват съвместно с "приднестровските сепаратисти", коментира шефът на кишиневския мозъчен център "Политикон" Анатол Църану.

"Руски миротворчески контингент от 2500 сини каски бе изпратен в Приднестровието през 1992 г. въз основа на споразумение, подписано от президентите на Молдова и на Русия. Въоръженият конфликт на р. Днестър бе спрян и вече над четвърт век регионът живее без война. Днес на приднестровска територия е останала ОГРВ, наброяваща близо 2 хил. души и 300 миротворци", напомня изданието.

Според молдовския аналитик общото учение на руски и приднестровски военни нарушава базовия договор между Молдова и Русия от 2001 г., ратифициран от Кишинев през 2011 г. С него страните се задължават да не подкрепят никакви сепаратистки движения на териториите на двете държави, напомня той.

Русия обаче не смята да изтегля военните си формирования от Приднестровието, защото "може да използва непризнатата република като лост за натиск срещу Молдова". Кишинев е разтревожен и от факта, че Русия всеки момент може да увеличи военния си потенциал в региона, "още повече че там има и летище, и арсенали". "Сега впрочем Украйна спъва тази възможност, защото е прекъснала руския военен транзит - и по суша, и в небето. Но никой не знае какво ни очаква в бъдеще", добавя политологът.

Молдова настоява за изтегляне на ОГРВ, но не и на миротворците - в противен случай в Приднестровието "ще се образува вакуум, който ще може да се използва за провокации, а вината за тях ще бъде хвърлена върху Кишинев, уточнява той. Затова молдовските власти искат не да се изтегли, а да се трансформира миротворческата мисия в Приднестровието - да стане международна и гражданска, заявява Анатол Църану.

Русия разширява военното си присъствие на Курилските острови. Правителството разреши летището на остров Итуруп да се използва като военновъздушна база. Японските власти виждат в подобни стъпки милитаризация на региона, пише "Комерсант". 

Според негови източници в Москва и Токио обаче действията на руското военно министерство няма силно да засегнат отношенията на страната с Япония.
Всекидневникът се позовава на правителствен документ, подписан от премиера Дмитрий Медведев. В него обаче не се уточнява каква авиационна техника ще бъде разположена на летище Итуруп.

Говорителят на руските Въздушнокосмически сили (ВКС) отказал да отговори и заявил само, че "в момента изобщо не сме готови да говорим за това". Военен източник пък обяснил, че се създава възможност на Итуруп да кацат военни самолети и това не означава, че там постоянно ще бъде разположена армейска авиация.

"Но тази мярка трябва да покаже самата готовност за временно базиране на изтребителна авиация, която патрулира границата", допълва източникът.
Териториалният спор за Южните Курилски острови - Итуруп, Кунашир, Шикотан и островната група Хабомаи, анексирани от СССР в края на Втората световна война, остава все още нерешен. В Япония ги наричат "северни територии" и не признават руския суверенитет върху тях. Москва обаче не вижда причина за спор, пише изданието.

Сега на Курилите е разположена 18-та картечно-артилерийска дивизия от руската армия. Освен това на островите Итуруп и Кунашир от 2016 г. са разположени брегови ракетни комплекси "Бал" и "Бастион". Оттогава Министерството на отбраната говори публично и за изпращане на допълнителни войски в региона, добавя "Комерсант".