„Правителството имаше зависимости от кръгове, свързани с банкови системи, медийни изяви, медийни империи. Подчинено бе на хора с бизнес интереси."

Това призна преди малко сензационно пред Би Ти Ви депутатът от БСП Таско Ерменков. Той обаче отказа да назове конкретни имена и в отговор на репортерските натяквания призова да не бъдат сатанизирани нито ДПС, нито ГЕРБ, нито БСП.

"Не бих рекъл, че правителството е обслужвало бизнес интереси на стойност, имаше не съвсем прозрачна политика на вземане на решения. Но в по-голямата си част вършеше добре работата си. Тов правителство служеше преди всичко на България. Да, сигурно е имало някакви обвързаности, но кажете ми имало ли е за 25 години правителство, което да не е било обвързано с някого в държавата.”, допълни Ерменков.

Той бе сред депутатите, които гласуваха вчера против оставката на кабинета на Пламен Орешарски. Ерменков единствен обясни от трибуната си аргументите в полза на отишлото си правителство.

Социалистите са били наказани от избирателите си на евровота, защото са се опитвали да правят компромиси в името на една стабилна държава, смята Ерменков. Според него липсвала прозрачност кой кога взема решенията. Често пъти в парламента пък били взимани спонтанни, а не аргументирани решения.

Ерменков отново заяви подкрепата си към бившия кабинет, а за гласувалите за оставката му каза: „Тези, които гласуваха „за”, го направиха не защото са против това правителство, а защото осъзнаха, че няма живот – не защото е лошо, а защото парламентът отговаряше на неговия капацитет.”