Днес сутрешните блокове на бТВ и Нова ТВ бяха оцветени в червено. В Нова ТВ гост бе лидерът на БСП Корнелия Нинова, а по бТВ - лидерът на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев.

Първото, което коментира Нинова пред Нова ТВ бяха противоречията относно скандалите с изучаването на комунизма в училище. Тя се обяви против това, че в новите учебници 11 века история на Средновековието се изучават в 15 теми, а 45 години социализъм в 12 теми.

"Не сме против да се изучава този период, но да се изучава обективно", заяви Нинова.

Тя изтъкна, че се говори за изселване по време на социалистическия период, но не се споменава за депортиране на евреи.

"Чрез миналото се посяга на бъдещето. Това го учат деца, които нямат представа какво е било", каза Нинова.

И изтъкна доброто, което според нея е направено по време на социализма, като спомена строителство, здравеопазване, образование, сигурност. Докато в учебниците се показвало само отрицателното.

Нинова определи споровете комунисти-антикомунисти в парламента като "грозни". Тя изтъкна, че на първия ред в пленарната зала от страна на БСП няма нито един бивш член на БКП, докато на първия ред на ГЕРБ 2/3 са такива.

Нинова обясни и защо в началото на своето председателстване на БСП поднесе цветя пред паметника на Тодор Живков в Правец. Според нея това е "обективен прочит". Тя определи този си акт като "признателност за това, което е направено за България".

За пореден път Нинова отрече да е подкрепяла Истанбулската конвенция. Тя призова да се направи софийска конвенция за демографската криза. Според нея Сергей Станишев е намекнал, че БСП ще бъде изключена от ПЕС ако не подкрепи Истанбулската конвенция. Нинова обаче изтъкна, че това няма да се случи. И допълни, че БСП е една от двете социалистически партии, които в последните години са печелили избори. Според нея натискът върху България за приемане на Истанбулската конвенция ще засили евроскептицизма. Тя посочи, че други държави в ЕС също не са ратифицирали конвенцията.