Днес сутрешните блокове на бТВ и Нова ТВ бяха оцветени в червено. По бТВ гост бе лидерът на ПЕС и бивш шеф на БСП Сергей Станишев, а по Нова ТВ настоящият лидер на БСП Корнелия Нинова.

Станишев коментира Истанбулската конвенция,която предизвика сериозно обществено напрежение. Той изтъкна, че с парите, които държавата ще похарчи за референдум по темата, иницииран от ВМРО и подкрепен от БСП могат да бъдат направени 20 кризисни центъра за жени, които са жертва на домашно насилие. Според него докумнетът у нас е стана обект на "безумни интепретации", а в него отсъстват термини като "трети пол" и "еднополови бракове".

"Едно от следствията на ужасно изкривения начин, по който се води дискусията, е, че ние показваме на жертви и насилници абсолютно погрешен сигнал – че като общество толерираме това. Никой няма да го каже открито, но изкривената дискусия, акцентирането върху неща, които изобщо не съществуват в тази конвенция, фиксирането върху страхове хипотетични загърбва реалния проблем", обясни Станишев.

И допълни:

"Колко жени си мълчат, защото това е традицията, защото е срамно да те бият вкъщи?"

Станишев  припомни статистика, според която една от всеки три българки е жертва на домашно насилие. Той заяви, че Истанбулската конвенция "не е някаква конвенция на османския султан", а най-мащабният международен договор за превенция и борба с насилието, в който са заложени ангажименти на държавите и инструменти за защита на жените, които в момента в нашето законодателство просто отсъстват. Той припомни, че у нас тормозената от мъжа си жена трябва да доказва, че е жертва.

Станишев разясни и термина "джендър".

"Означава социалните роли, които са били различни в различните общества и се променят в хилядолетията. Преди 100 г. жените не са имали право да гласуват, социалната роля на жените е била да си стоят вкъщи", каза Станишев.

Той повтори, че на по-ранен етап БСП е подкрепяла конвенцията.

"Отговорността на политиците е да мислят с главите си дългосрочно", заяви Станишев.

Той е притеснен и от изявлението на президента Румен Радев срщеу Истанбулската конвенция.

"Аргументите, които той сподели, са стряскащи. Правата на човека в България или в Полша, или във Франция, или в друга страна от Съвета на Европа не са вътрешна работа и аргументът, че се отнемат права от държавата и се дават на НПО не е състоятелен – освен че държавата не си върши работата в тази сфера", обясни Станишев.