Най-сетне някой каза мила дума на премиера в оставка Пламен Орешарски. Но този "някой" се състои в членовете на т.нар. Граждански борд към Министерския съвет, т.е. групата от редови граждани и представители на различни организации, с които министър-председателят редовно се среща. Практиката към ведомствата да се създадат подобни обществени съвети бе въведена по време на служебния кабинет на Марин Райков и продължена при правителството на Орешарски, за да се тушират обществените вълнения около назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. 

Тези съвети обаче бяха бойкотирани от по-големите и авторитетни неправителствени организации, които повече от година настояваха за оставката на кабинета и така в тях останаха предимно представители на граждански движения, които подкрепяха правителството на Орешарски. 

Тази подкрепа си пролича и днес, на последната среща на премиера с гражданския борд, която по традиция се провежда в официалната Гранитна зала на МС. Първа думата взе Нина Гергова, яростен защитник на настоящия кабинет и един от организаторите и предводителите на контрапротестите. 

"Гордея се, че се познавам с вас! Някой ще рони крокодилски сълзи за това, че си отивате", обърна се гражданката към министър-председателя. Но пък допълни: "Вярна на себе си да задавам неудобни въпроси, сега ще ви задам няколко такива". 

След което Гергова попита вярно ли е, че в момента българските казарми се пълнени с американски войници и продават ли се санаториумите под масата. 

На първият въпрос Орешарски отговори, че това била някаква "дезинформация"  и "провокация". А на втория - че до края на живота си, който ще се изчерпа с още едно редовно заседание следващата сряда, това правителство няма да прехвърля никакви имоти. Темата със санаториумите бе провокирана от информации, че здравното министерство прехвърля няколко места за рехабилитация, които иначе са в забранения за приватизация списък, на общини. 

"Според мен беше грешка подаването на оставката преди конгреса на БСП (който е в неделя -  б. а. )! Понеделник-вторник трябваше да е, това по никакъв начин не обърква графика", ядоса се друг гражданин.

Но Орешарски му обясни, че ако е трябвало да се спази ангажимента, поет от парламентарните партии при консултациите при президента предсрочният вот да е на 5 октомври, то оставката е трябвало да бъде подадена между 23 и 25 юли. Той я подаде на 24-и.

Но Орешарски бе поставен в ситуацията на малко дете, което е направило пакост и родителите му го кастрят, след като думата взе Мария Николова. Николова буквално се скара на премиера в оставка, че е подал такава. 

"Не съм доволна, защото мандатът ви свършваше през 2017-а, а не през 2014 г.! Вие го допуснахте! Ваша е вината! Най-лесно е да абдикирате! Извинявайте, но вие избрахте най-лесното -  да хвърлите оставка!", ядоса се Николова, която е и един от най-активните участници в гражданския борд. 

Тя предвиди, че следващият редовен премиер пак може да е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и еднозначно показа, че това не й се нрави. 

"Днес Борисов пак говори за магистрали. България не се простира на три магистрали! Но хората отдавна имат магистрали и метра. Борисов сам себе си излага!", посочи тя и заключи по адрес на Орешарски:

"Аз не се срамувам от вас, аз ви критимувам. Не може така да се държите с гражданите - днеска сте премиер, утре не сте! ". 

Николова даде като добър пример започналата работа на кабинета по ограничаването на някои дейности на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) , но разкритикува, че тя не била довършена, а с оставката това вече било невъзможно. 

С  нея се съгласи зам. - министърката на правосъдието Сабрие Сапунджиева. Тя посочи, че кабинетът е имал готов проект за изменения в Гражданско-процесуалния кодекс и в ресорния закон за ЧСИ, с които се дават възможност да се обжалват решения на всички съдебни изпълнители. Но понеже парламентът отдавна не работел в нормален режим, промените не са били внесени. Бавели се и конкурсите за нови изпълнители. Затова и делата все още били концентрирани само в 163-ма души. 

Сапунджиева отчете обаче премахването на една от несправедливите такси на ЧСИ-тата и създаването на досиета за всеки един от тях. Вече се разглеждала и всяка жалба срещу ЧСИ, в резултат на което имало и 60 внесени в камарата на частните съдебни изпълнители дисциплинарни производства.

На финала Орешарски благодари на всички членове на гражданския съвет, а Райна-Румяна Белухова, една от най-емоционалните му представителки, се примоли:

"Вие сте първият кабинет, който направи граждански съвет, това ще влезе в историята. Моля ни да ни дадете възможност и за другите кабинети. Може да бъдем съвет на старейшините към всяко едно правителство". 

Последва групова снимка, на която се наредиха и Димитър Канариев, представител на организация, която се бори за застрояването на Чермноморието и Спас Колев от "Свободни, можещи, силни". Вторият е редовен участник в срещите в МС. Ще го запомним с позицията му против протестиращите срещу кабинета и с изказването му, че се наемали квартири в София и в страната за ударни групи срещу "Дондуков" 1. Апропо, в срещите с Орешарски в началото участваше и криминално-проявеният Бисер Миланов, по прякор Петното.