Като обещах честност – ето я честността:

Утре (10.02.2018 г) няма да има „Хайд парк“ в ефира на Би Ай Ти (вероятно телевизията ще излъчи повторение).

Решението за това ни бе съобщено от продуцента на предаването в общ чат между него, мен и Silvia Velikova във фейсбук. Като причина: спират се всички предавания в телевизията до второ нареждане.

Какви бяха темите: в традиционната рубрика под лупа щяхме да говорим за събитията от седмицата с колегата журналист Пламена Тодорова (Клуб Z), скулпторa Велислав Минеков и юристa Александър Пелев. Щяхме да обсъдим коалицията в Германия с бившия генерален консул в Мюнхен Венета Момчева.

И, разбира се – най-голямо внимание щяхме да обърнем на закона "Пеевски" за медиите. По тази тема щяхме да разговаряме с юриста Александър Кашъмов и Красимир Гаджоков. След това щяхме да продължим за свободата на медиите с новото онлайн издание "Тоест" с Йовко Ламбрев.

Нямаше да подминем и посещението на холандския премиер Рюте. Но нямаше като "Стандарт" да съобщим, че Холандия ни подкрепя за Шенген. Щяхме да обясним защо не го прави с преподавателя от СУ Христо Христев и евродепутата от ЕНП Светослав Малинов. Или, иначе казано, щяхме да говорим за всеобхватната корупция в България.

Така изглеждат темите, които утре няма да видите.

За тези от вас, които ще попитат как може да се сваля предаване в последния момент, как стоят отношенията ни с Би Ай Ти по договор и прочие.

От 31.12.2017 година Силвия Великова и аз нямаме договори с Би Ай Ти. Работим всяка събота (два часа ефир) и всеки ден подготовка през седмицата, която остава невидима за публиката, без договор. Това се случва вече повече от месец, или, иначе казано – пет предавания.

Правим го на добра воля (имаме устни уверения, че хонорари ще ни бъдат платени).

И най-вече го правим, защото смятаме, че коментираните теми са важни. Жизненоважни за оцеляването ни като общество.

Но именно поради причините, че договори нямаме, никой от старото или новото ръководство на телевизията не ни е съобщил за спирането, а обяснението получихме във фейсбук.

Работата за "Хайд парк" беше страшен купон. За мен беше истинска чест да участвам в това. И истинска радост, че редица хора ме спираха по улиците да казват, че го гледат. Може да не са били много, но пък всички те изглежда са жадни за смислени теми, неексплоатирани говорители и най-вече... за свободни разговори. Разговори, в които нещата се назовават с истинските им имена. А имената са Бойко Борисов, Делян Пеевски, Сотир Цацаров, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ.

И понеже утре няма да имам възможност да го кажа в ефир, в традиционния си коментар: Свободата на словото зависи освен всичко останало, освен от журналистите и от потребителите на това слово. Дали те имат нужда да чуват. Защото, сигурна съм, че в събота сутрин е по-приятно да си говорим за прически, не за Пеевски. Но искрено вярвам, че неприятният разговор е наложителният.

Благодаря на екипа. 

Благодаря и на Nerry Terzieva, която ми показа каква краста може да е телевизията. Сега ще си остана отново само с писането.

И последно - благодаря на наистина прекрасната Silvia Velikova. С която си организирахме страшен купон, поработихме здраво и станахме приятели. Благодаря й и за професионалните уроци.

...

Полина Паунова написа тези редове в профила си във фейсбук.