Още един съдия на Софийския градски съд (СГС) отказа да се занимава с делото за мръсния въздух в София с мотива, че живее в столицата и може да се определи като увреден, което пък би породило съмнения в безпристрастността му, съобщи правният сайт Lex.bg.

След като миналата година отвод с такива аргументи си направи съдия Божана Желязкова, изненадващо сега от делото се отказа и Елена Маврова. Според публикацията решението на Маврова е изненадващо, защото когато делото й беше разпределено през есента на миналата година, тя не видя проблем в това, че диша въздуха в София и може да е увредена и предубедена. Същата съдийка Маврова го прекрати на съвсем други основания. А именно - ищците от "Група за чист въздух" според нея не бяха представили доказателства, че отговарят на изискванията за знания и квалификация в областта на околната среда, екологичното право, опит в изследванията на мръсния въздух. Не било ясно и че имат възможности да защитят увредения интерес и да понесат тежестите и разноските по делото.

Въпросното решение на Маврова бе отменено от Софийският апелативен съд и й даде указания да даде възможност на ищците да представят исканите от нея доказателства, но да им бъде казано конкретно, точно и ясно какво трябва да представят.

Днес съдия Маврова, след като делото за мръсния въздух се връща при нея, си прави отвод по него. Мотивите й, цитирани от lex.bg, са, че след предишно й решение ищците са изразили становища за компетентността й, а това можело да създаде в бъдеще съмнения при нейни произнасяния. Второ - съдийката живее и работи в София, диша въздуха и се оттегля - за да изключи всички съмнения за безпристрастност и предубеденост.

Ищците всъщност искат да се установи в хода на делото дали Столичната община бездейства през последните три години е взимала мерки за подобряване на качеството на въздуха в София и ако не е - то да бъде осъдена да предприеме подходящи мерки за справяне с последиците.

Делото е преразпределено на съдия Албена Ботева.