Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че не може да изключи, че в Русия има руски цивилни, предаде Ройтерс.

Той обаче веднага допълни, че те нямат нищо общо с руските въоръжени сили.

Приятели и близки на руски наемници, сражаващи се на страната на правителствените сили в Сирия, твърдят, че има много на брой загинали сред тях на 7 февруари. Тогава оглавяваната от САЩ западна коалиция води битка с проправителствени сили в провинция Дейр аз Зур.

Песков каза също, че няма информация за загинали.

Вчера пък от външното министерство в Москва обявиха за "класическа дезинформация" тези твърдения.

В. "Комерсант" обаче пише, че от ведомството проверяват дали има пострадали и дали сред тях има граждани на ОНД - формация, създадена от Русия и част от бившите съветски републики.

Причина за трагедията на 7 февруари е опитът на сирийски "едри бизнесмени, подкрепящи в момента Башар Асад", за превземат петролни и газови находища, контролирани от кюрди, съюзници на САЩ. Това сподели пред "Комерсант" руски военен източник.

Именно с тази цел било предприето настъпление на проправителствени племенни формирования. Във втория ешелон били бойци, известни като "ловци на "Ислямска държава", подкрепени от наемници от руската Частна военна компания (ЧВК) на Вагнер.

И едните, и другите били поразени при американските въздушни удари. Според източника руското военно командване в Сирия не дало разрешение за настъплението срещу находищата, тъй като го сметнали за "опасна самонадеяност".

В официално съобщение на Министерството на отбраната в Москва се казва:

"Причина за инцидента са несъгласувани с командването на руската оперативна група разузнавателно-издирвателни действия на сирийските опълченци."

Ведомството събщава само за 25 ранени сирийци и нито дума за руско присъствие.

Човек, служил някога със загиналите на 7 февруари бойци от ЧВК на Вагнер, споделя пред изданието, че вече е говорил с ранени очевидци на битката в една от руските болници. В този ден атакуваният отряд от наемници наброявал 600 души, въоръжени със стрелково оръжие, а също така с артилерия и танкове. Повечето хора от групата били рускоезични, а "ловците на "Ислямска държава" били малцина.

Трагедията станала при боя за нефтокомбината "Ел Исба".

"Всъщност това е подсилен батальон, но в ЧВК на Вагнер го наричат отряд. Те не са имали никаква подкрепа от ПЗРК (преносими зенитно-ракетни комплекси - б.р.), никаква подкрепа от въздуха и никой не я е обещавал. Целият разчет е бил, че след артилерийския обстрел нашите бързо ще превземат с щурм този комбинат, кюрдите ще хвърлят оръжието. А американците вече няма да удрят своите хора, когато избухне близък бой", разказва източникът.

При започването на бойните действия обаче само половината от отряда успяла да се разгърне. Останалата част от бойците все още се намирали в бронираните машини, подредени в колона на 8 километра източно от разделителната лидиния между проправителствените сили и Сирийските демократични сили (СДС).

Данните за убитите доста се различават. Според руския военен източник на "Комерсант" на 7 януари са загинали 11 руснаци.

Според Ройтерс те са 100, а според източници на Блумбърг - над 200. Руски сайт дори твърди за 600 убити.