"Не купувайте смартфони, произведени от китайските технологични компании Huawei или ZTE", предупредиха американските разузнавателни агенции, съобщи Си Ен Ен.

Високопоставени служители на ЦРУ, АНС, ФБР и Агенцията за разузнаване в областта на отбраната обявиха пред Комисията по разузнаването на Сената, че китайските производители на смартфони представляват заплаха за сигурността на американските клиенти.

Шефът на ЦРУ Майк Помпео, директорът на Националното разузнаване Дан Коутс и началникът на военното разузнаване Робърт Ашли на изслушването в сенатската комисия.

Републиканският сенатор Том Котън от Арканзас поиска от началниците, които докладваха пред комисията, да вдигнат ръце, ако могат да препоръчат на американските граждани да използват продукти или услуги, направени от конкурента на Apple Huawei или от производителя на смартфони ZTE. Никой от тях не направи това.

"Съществува опасност да се позволи на която и да е фирма да "се взре в чужди правителства" чрез телекомуникационната инфраструктура на страната. Huawei е световен лидер в мрежовото оборудване и затова правителството ни превантивно го е блокирало за продажба на технологии на някои федерални агенции", обясни директорът на ФБР Кристофър Рей.

И продължи:

"Те имат възможност да променят злонамерено информация или да крадат информация. При това шпионажът да остава неразкрит." 

Шефът на ФБР Кристофър Рей пред сенатската комисия. Снимки БТА

Оше през 2012 г. Конгресът публикува доклад, според който двете китайски фирми "трябва да бъдат наблюдавани с подозрение". Компаниите категорично оспорват констатациите на докладите, а Huawei ги окачестви като "безпочвени".

Въпреки това Huawei не прави активни стъпки на пазара на САЩ поради опасения, че администрацията смята, че китайското правителство може да използва произведените от компанията смартфони за събиране на разузнавателни данни.

През януари т.г се провалиха преговорите между Huawei и AT & T за продажба на китайските смартфони. Затова пред сенатската комисия Рей похвали усилията на доставчиците на телекомуникации, които се опитват да "повишат осведомеността си по този въпрос".

Huawei направи изявление, че следи внимателно изслушванията в Конгреса, но отказа да коментира директно оценките на разузнавателната комисия. Компанията подчерта силната си позиция на много пазари извън САЩ. Телефоните й превъзхождат Apple в Централна и Източна Европа според изследователската фирма Canalys.

"Ние работим в 170 страни, където ни имат доверие и правителствата, и клиентите. Ние не представляваме по-голям риск за киберсигурността, отколкото други продавачи", твърдят от Huawei.

Компанията отбеляза още, че "никога не ни е било поискано да предоставим достъп до нашата технология или да предоставим данни или информация на нито един гражданин или организация, на което и да е правителство или на техните агенции".

"Като публично търговско дружество се придържаме към всички закони и подзаконови актове на САЩ, за да изпълняваме и да се придържаме към най-високите бизнес стандарти", коментира представител на ZTE.

От фирмата уточниха, че влагат много части в телефоните си, които са произведени в САЩ.