Григор Димитров е на полуфинал на турнира от ATP 500 в Ротердам, Холандия. Днес първата ни ракета спечели третата си чиста победа в надпреварата - 6:3, 6:4 срещу руснака Андрей Рубльов.

Утре Гришо излиза в пореден сблъсък срещу стария си познайник и добър приятел Давид Гофен, който победи без игра заболелия Томаш Бердих. Двубоят отново е от следобедната сесия - ще започне не преди 16:00 часа.

За последно Димитров и белгиеца спориха на финала в Лондон през ноември миналата година. Тогава Григор спечели драматично с 2:1. Любопитно е, че единствената победа на Гофен над хасковлията бе точно в Ротердам - на четвъртфинал през 2017-а.

А успехът над Рубльов днес, втори пореден след "Аустрелиън оупън", е със значението на завръщане на Гришо в топ 4 на световната ранглиста. Връща си позицията от Александър Зверев, който отпадна рано в зала "Ахой".

Хубаво е, че играта му в Ротердам се подобрява с всеки изминал мач. Досега той не е загубил сет.

Българинът проби за 3:1 в първата част, затвърди на 4:1, а не след дълго дойде и победата в сета - 6:3.

Димитров удари решително и във втората част - за 4:3. Руснакът обаче не искаше да се предаде лесно. Той не бе далеч от рибрейк, след като губеше с 0:40. Направи обрат и стигна до точка за пробив, но първата ни ракета запази нервите си и измъкна близо 10-минутния гейм - 5:3.

Последва бърза размяна и триумф за най-добрия ни тенисист - 6:4 и 2:0.

Голямата интрига в Ротердам е свързана с Роджър Федерер. Тази вечер Маестрото излиза срещу холандеца Робин Хаасе в третия четвъртфинал и ако надделее, в понеделник пак ще е отново №1 в света. Той ще е най-възрастният първенец в ранглистата в историята със своите 36 г.

Последният четвъртфинал противопоставя Андреас Сепи и Андрей Медведев.