Ако си мислите, че интелектът е даденост, грешите. Все повече изследвания показват, че начинът, по който подхождаме към решаването на различни проблеми и изобщо информацията, с която захранваме нашия мозък, може значително да подобри умствените ни възможности.

При това, поумняването не е свързано с много четене и отделяне на време, показват резултатите от анкета на сайта за въпроси и отговори Quora.com. На въпрос на потребител Какво трябва да направя, за да ставам малко по-умен всеки ден, отговори са изпратили както психологически консултанти, така и неспециалисти. Ето 10 предложения, подбрани от Businessinsider.com.

Използвайте рационално своето време онлайн.

Да се откъснете от работата и да влезете за малко във фейсбук или да погледате дневната колекция от смешни снимки? Всеки го прави. Но мрежата е пълна с образователни ресурси като различни курсове, лекции и съвети за обогатяване на речниковия язапас. Вместо да гледате катеричката, която кара водни ски, нахранете мозъка си с нещо по-рационално.

Водете си записки.

Не трябва да бъдат дълги, но е добре всеки ден да отделяте по някоя минута за да напишете това, което сте научили или което ви се е случило.

Направете си списък на свършените неща.

Сериозна част от интелекта е свързана с доверието и щастието, затова подкрепете и двете, като си водите списък не само на задачите, но и на свъшената работа.

Играйте настолни игри..

Настолните игри и пъзелите са отлично упражнение за мозъка. Играйте скрабъл или морски шах без да използвате трикове и подсказвания.

Намерете си умни приятели.

Може да не е добре за самочувствието, но контактът с по-умни хора от вас е един от най-бързите начини да научите нещо. Запомнете: вашият коефициент на интелигентност е средното аритметично от този на петимата ви най-близки хора.

Четете много.

Всеки го знае, друг е въпросът коя литература най-много спомага за тренировка на мозъка. Отговорите са най-различни – от ежедневната колонка във вестника, до различна смесица от документалистика и проза. Но всички са на едно мнение – количеството е по-важно от качеството. Така че, четете много.

Обяснявайте на другите.

Ако може да обясните с прости думи нещо на друг човек, това означава, че и вие го разбирате добре, казал е Айнщайн Най-добре може да проверите, че сте научили нещо и сте го запомнили, като се опитате да го обясните на друг.

Правете различни нови неща.

Известна е случката със създателя на „Епъл“ Стив Джобс, който напуснал университета и се записал на курс по калиграфия. Едва ли имало сериозна бизнес логика, но уменията му помогнали да направи красиви шрифтовете в първите компютри на „Епъл“.

Така че всяко познание е от полза, просто трябва да изпробвате различни нови неща. В един момент те ще окажат влияние върху живота ви.

Научете нов език.

Не трябва да го владеете перфектно писмено и говоримо. Има достатъчно сайтове, чрез които може да го направите и от вкъщи.

Дайте си почивка.

Намерете време да се отделите от външните дразнители. Освободете мозъка си чрез тичане или ден почивка, през който да дадете равносметка на това, което сте постигнали.