Ден след провеждането на "Луковмарш" външно министерство излезе с позиция, в която остро се осъжда "проведената в столицата за поредна година демонстрация на ксенофобия, дискриминация и омраза".

"Снощният марш събра в България, която в момента е и председател на Съвета на Европейския съюз, хора от различни националности, дошли тук, за да демонстрират омраза и нетолерантност. Това трябва да бъде ясен сигнал за нас като общество и като европейци, които не са забравили страданията, причинени от Втората световна война, че не е достатъчно само да припомняме трагичните събития", се казва в нея.

 
"Всеки акт на омраза и прослава на антисемитската и нацистката идеология е абсолютно неприемлив. Прояви като Луковмарш трябва да станат част от миналото", написа в туитър външната министърка Екатерина Захариева.
 

"Луков марш осъди... Външно министерство! Малко звучи като оправданието на Народния съд, който по БСП ни бил наложен от великите сили. Абе тая страна няма ли собствен вътрешополитически морал?", коментира позицията на МВнР във фейсбук Ивайло Дичев.

Ето и цялата позиция на МВнР:

Министерството на външните работи на Република България категорично осъжда провелата се снощи в столицата за поредна година демонстрация на ксенофобия, дискриминация и омраза, известна като "Луковмарш".
 
Тази проява на неподправена нетърпимост към другия се провежда по-малко от месец, след като целият свят отдаде почит към жертвите от Холокоста. Снощният марш събра в България, която в момента е и председател на Съвета на Европейския съюз, хора от различни националности, дошли тук, за да демонстрират омраза и нетолерантност. Това трябва да бъде ясен сигнал за нас като общество и като европейци, които не са забравили страданията, причинени от Втората световна война, че не е достатъчно само да припомняме трагичните събития.
 
Всеки акт на омраза и прослава на антисемитската и нацистката идеология е абсолютно неприемлив.  Пробуждането на нетърпимост към различния, проповядването на нетолерантност и яростната употреба на словото на омразата са опит за разклащане на демократичните ценности, които отстояваме като народ и като общност. Затова МВнР високо цени усилията на Световния еврейски конгрес и Организацията на евреите в България „Шалом“ за повишаване на обществената информираност по тази тема, както и насърчаването на борбата с причините за антисемитизма и речта на омразата.
 
Министерството на външните работи ще продължи да работи в рамките на международните организации и в сътрудничество със своите партньори от международната общност за спазването на правата на човека, борбата с насилието и разпространяването на културата на мира, за да се превърнат сборища като „Луковмарш“ в част от миналото.