Чешката инвестиционна компания PPF group на Петр Келнер купува 100% от „Нова Броудкастинг груп“, която притежава Нова телевизия, спортните канали "Диема", списание „Ева“ и интернет групата „Нетинфо“. 95% са купени от шведската група Modern Times Group (MTG), а останалите 5% - от главния изпълнителен директор Дидие Щосел.

MTG обяви и общата цена - 185 милиона евро. За сравнение - преди десет години MTG купи Нова телевизия за 620 милиона евро, като след това групата дори се разрасна.

Екипът на Нова тв е бил информиран тази сутрин с писмо от главния изпълнителен директор Дидие Щосел за промяната в собствеността.

Искам да ви информирам, че PPF group – инвестиционната компания, контролирана от чеха Петр Келнер, подписа споразумение за придобиване на 100% от Нова груп. Очакваме придобиването да приключи до няколко месеца заради антимонополните процедури“, се казва в писмото на Щосел.

Петр Келнер е и основен кандидат за бизнеса на норвежката група „Теленор“ в България. Според публикация в „Капитал“ той предлагал близо 2 млрд. евро за мобилния оператор и медийната група.

54-годишният милиардер Петр Келнер контролира PPF Group, източноевропейска инвестиционна група с активи в размер на 35 млрд. евро към 30 юни 2017 г. по данни на агенция Bloomberg. Регистрираната в Амстердам компания притежава 80% от мобилния оператор O2 - най-големия в Чехия, на производителя на злато Polymetal International и компания за потребителско финансиране Home Credit Group.

Нова телевизия досега

Досега Нова телевизия бе собственост на шведската група Modern Times Group. Придобиването на Нова бе най-скъпото вложение на MTG – през 2008 година те платиха 620 милиона евро за Нова телевизия, кабелния канал Нова+ и 80% от списание "Ева", които бяха собственост на гръцката "Антена груп". След това Нова навлезе по-активно в онлайн бизнеса и придоби групата „Нетинфо“, която притежава VBOX7 и новинарския портал „Вести“.

Преди година шведският вестник „Дагенс индъстри“ съобщи, че MTG планира да се изтегли изцяло от България, след като е инкасирала загуби от няколко милиарда (в крони, 10 крони са 1 евро – б.р.).

По-късно изпълнителният директор Дидие Щосел е направил опит да придобие телевизията, в която притежава 5%. Шведската компания MTG обаче е отказала да продаде българския си бизнес на Щосел и воден от него консорциум инвеститори. Според информацията на „Студия трансмедия“ MTG е отклонила офертата с мотива, че в момента компанията има натрупана достатъчно голяма ликвидност и не планира продажби на свой бизнес. Критична точка в офертата е било разпределението на финансирането. В него са участвали поне две банки с българско участие и един голям портфейлен инвеститор, който в серия от медийни публикации е свързван с депутата от ДПС Делян Пеевски.