Не е изключен "патриотичен развод" за изборите за евродепутати, които ще са през пролетта на 2019 г. За това предупреди вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов в предаването "Свободна зона" с Георги Коритаров по тв "Европа".

"Възможно е да не се явим заедно с ВМРО на европейските избори през 2019 година след натрупаното през последните месеци напрежение", заяви Симеонов.

Напрежението в коалицията "Обединени патриоти" е видимо от няколко седмици, а Симеонов и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов периодично си обменят критики през медиите. И от двете партии пък валят декларации и инициативи по различни теми, които взаимно са опровергавани или обявявани за неконсенсусни. 

Според Валери Симеонов напрежението се дължи на агресивната медийна политика на ВМРО - представители на партията на Каракачанов измествали членовете на останалите две политически сили – НФСБ и "Атака". Според лидера на НФСБ атмосферата в парламентарната група е лоша, диалогът е нарушен, четири седмици депутатите не са заседавали. Освен това председателят на ВМРО Каракачанов отказвал да обсъжда със своите коалиционни партньори медийните изяви на членовете на парламентарната група.

“Истината е, че ВМРО е най-малката партия от нашата коалиция и досегашните избори са доказали това, но с най-сериозни претенции по отношение на представяне на изборите. Естествено че едно непрекъснато присъствие в медиите на определени лица ще ги направи разпознаваеми, а други ще бъдат неразпознаваеми. Никой не може да гарантира, че на следващите избори ще се явим в коалиция, особено при тази ситуация, при това напрежение, което се натрупва вече 4-5 месеца  – по-скоро няма да се явим заедно на следващите избори. И от тази гледна точка това са едни ходове за гарантиране на по-добро представяне. Когато представяш своите хора от парламентарната група, те стават разпознаваеми и впоследствие по избирателни райони и т.н. тези хора ще бъдат по-познати. В края на краищата може да изглежда дребнаво, просто политиците контактуват с обществото чрез медиите, така че въпросът не е толкова маловажен. Ситуацията в момента е изцяло в полза на ВМРО от гледна точка на тяхното хиперактивно, да не кажа и истерично присъствие в медиите от сутрин до вечер. Постоянно всички постижения или пък действия на "Обединените патриоти" се представят едва ли не през призмата, че това са постижения на ВМРО, представят се едностранно. На всички ни се иска да имаме по-нормална среда, по-нормална обстановка, едно взаимно уважение, което за съжаление го няма вече, така че аз няма как да не взема мерки. Не може една група, една коалиция от 27 души, една парламентарна група да бъде разделена на 3 части", заяви Симеонов в ефира на тв "Европа".

НФСБ и ВМРО се разминаха драматично например по отношение на предложения от Каракачанов референдум покрай Истанбулската конвенция. Симеонов нарече това "глуповато", а Каракачанов му отвърна, че не е потърсил разговор, преди да се "изплющи" пред медиите.

 
От ВМРО пък критикуват Симеонов и партията му заради езика, който държаха на евродепутатката от "Зелените" Ска Келер - нещо, заради което се наложи и правителствената информационна служба да се разграничи от името на Министерския съвет от проявите на вицепремиера и лидер на НФСБ.