Външното министерство в Москва посъветва 13 руски граждани, обвинени от американския спецпрокурор Робърт Мълър, да се отнасят внимателно към пътувания в страни, които имат споразумение за екстрадиция със САЩ, предаде Нюз.Ру.

Сред тези държави е и България.

Става дума за 13 души, обвинени в намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Сред тях е и Евгений Пригожин - личният готвач на президента Владимир Путин.

От МВнР в Москва предупредиха, че дори дадена страна да няма споразумение със САЩ, не са редки случаите на отвличането на руснаци от тяхна територия от американските спецслужби.

"Опасността от арест на граждани на Руската федерация по заповеди, които издават правоохранителните органи и по-специално обвинението срещу група руски граждани, за което стана известно тези дни, е пореден повод да се замислим струва ли си да се пътува извън пределите на Руската федерация за тези наши съграждани, към които могат да предявят претенции американските правоохранителни органи", заяви руският външен зам.-министър Сергей Рябков, цитиран от Интерфакс.

Той допълни, че в сайта на Държавния департамент има списък на страните, с които САЩ са сключили споразумение за екстрадиране. Но допълни, че и това не е гаранция за сигурността на руските граждани в която и да било друга страна.

Русия не изключва ответни мерки на "Списъка Мълър", каза още Рябков.

България и САЩ имат договор за екстрадиция, който е в сила от 21 май 2009 г.