Имало едно време една голяма компания, в списъка на Forbes за най-големите публични компании в света, с пазарна капитализация от $9.2 милиарда, продажби за $8.2 млрд., над 26 000 служители. Тя се наричала CEZ (ЧЕЗ) и 70% в нея държала чешката държава чрез Министерството на финансите. Запомнете принципала. Ще разберете защо.

Защо в преизказно наклонение? Тази компания избира една фирмичка от България - на фона на нейните мащаби "Инерком" наистина е микроскопична, с управител Гинка Върбакова, в чието портфолио се мъдрят няколко строителни проекта, няколко малки соларни парка и един паркинг в Пазарджик. Тази фирма купува на 100% активите на ЧЕЗ в България за над 320 милиона евро. Без да съобщи кои банки и/или компании са предоставили парите за сделката. Защото нейните търговски отчети не дават никакво основание за подобен бизнес размах.

Как мениджмънтът на един такъв концерн, който е утвърдено име в енергийния бизнес, продава активите си на тази странна фирмичка, която не е стратегически и/или институционален инвеститор? И дори пренебрегва чешката Енерго-про. Защото е бил... посъветван. Как се съветва държавна фирма? Лесно. Устно. От мижав трезор КТБ стана четвъртата по големина банка в България ей заради такива съвети от управленци къде да си държат парите държавните фирми.  

Или се използва натиск от типа "ще има проблем с признаването на инвестициите, с лицензите, ами данъчните какво ще кажат..." и пр.

Иначе в България от опит знаем, че когато един бизнес се продава не на стратегически инвеститор, става въпрос за изцеждане и препродаване. Справка: БТК и "Булгартабак".

Съветите на съветниците

И премиерите на Чехия и България се съветват. На 22 януари т.г. на неофициална визита в София долетя министърът-председателят Андрей Бабиш, вторият най-богат човек в Чехия със състояние от  €2.9 млрд., на когото преди дни бяха свалили имунитета заради разследване за измами с еврофондове. Сделката за активите на ЧЕЗ е била сред темите, може би дори Темата, освен дежурните за Шенген и мигрантите. Въпреки че и двамата отрекоха. Да видим как предава новината от съвместната им пресконференция една чешка медия:

"... Борисов също заяви, че няма неуредени проблеми между страните... Български журналист зададе на Борисов въпрос, който интересува много българите - изтеглянето на ЧЕЗ от България. "Това не е проблем", каза Борисов, видимо раздразнен. Бабиш заяви на тръгване от Прага в понеделник, че няма да преговаря за ЧЕЗ в София".

Впрочем, новините за хода на сделката с ЧЕЗ, както и за визитата на Бабиш в София се появяваха най-напред във вестник Lidove Noviny, собственост на Бабиш. А сделката беше забързана именно след визитата на Бабиш, когато надзорът на ЧЕЗ обяви за победител тази интересна фирма, за която Биволъ написа: "... всички фирми с наименование "Инерком": "Инерком България", "Инерком Инвестмънтс", "Инерком Про" и "Инерком Груп" имат общо 20 души и са с по 50 000 лева капитал, а "Инерком Инвестмънтс", собственик на останалите, дори не е регистрирана по ДДС".  

Бабиш, който е собственик на 230 компании с широк спектър - от металургия, през ферми до медии, обединени в конгломерата Agrofert, по националност е словак. (По съвпадение, словак е и металургичният магнат Зденек Земек, с чиито капитали са изградени четирите фотоволтаични парка на купувача на бизнеса на ЧЕЗ у нас.) Преди да стане премиер след изборите миналата есен, той беше министър на финансите. А помните, че Министерството на финансите е принципал на ЧЕЗ. Продажбата на бизнеса на енергийната компания в България беше обявена преди година, именно по времето, когато Бабиш отговаряше пряко за ЧЕЗ. Той е министър на финансите и първи вицепремиер на Чехия от януари 2014 до 24 май 2017 г.

Според чешки медии, ЧЕЗ напуска България поради няколко причини. Заради продължителни спорове с местните власти, както и за да се съсредоточи върху дейността си в Чехия и Централна Европа и върху ВЕИ-та в страни като Германия и Франция. Продажбата на бизнеса няма да спре делото, заведено през 2016 г. от ЧЕЗ срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID). Групата реши да предприеме тази стъпка "след редица интервенции на българските  институции, които вредят на дейността на ЧЕЗ в България и в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар, която не се подобрява".

Сделката за продажбата на активите обаче не може да се разглежда само в български контекст. Бабиш е в основата на предложението за преструктуриране на голямата компания ЧЕЗ и разделянето й - заради строителството на нов, пети ядрен реактор в АЕЦ "Дуковани".

Това е част от плана на Чехия да построи нови ядрени мощности в двата си АЕЦ "Темелин" и "Дуковани" и държавната й компания е в основата на този план. Според одобрената от Прага енергийна концепция до 2040 г. делът на атомната енергия трябва да се увеличи от 35% до 50% от общия микс.

Именно Бабиш обяви през май 2015 г., като вицепремиер и министър на финансите, че "ЧЕЗ ще трябва да финансира изграждането на новия реактор".

Напролет се очаква да бъде обявен търгът за избор на строител на тази мощност. Разбира се, "Росатом" са сред най-активните офериращи, като предлагат същото, което предлагаха и на България за АЕЦ "Белене" - държавен кредит, и модерни реактори. Кандидати са и други -   френската EDF, американската Westinghouse, корейската KHNP, китайската CGNP и др.

Така че изтеглянето от България изглежда мотивирано предвид новите амбиции и планове, насочени към Централна Европа.

Но все така остава въпросът кой стои зад българския купувач и дали е възможно това да не са български играчи, макар от "Биволъ" да посочиха връзка със СИК...

Искаме да знаем "гинките"

В Чехия е известна топлата дружба между преизбрания проруски президент на Чехия Милош Земан и Бабиш, комуто той пожела успех при съставянето на втория му кабинет.

"Може би не е случайно, че Чешката комунистическа партия, която има 15 места в 200-местния парламент, и е противник на членството в ЕС и НАТО, е една от малкото политически формации, изразили желание да подкрепят Бабиш", пише британският The Guardian в публикация отпреди няколко дни, в която припомня за агентурното минало на Бабиш.

Самият Бабиш отхвърля това, като твърди, че е дело на враговете му, които искат да го провалят. През февруари районен съд в Братислава обаче отхвърли жалбата на 63-годишния милиардер срещу словашкия Институт на националната памет, който пази в архивите си документи за неговото сътрудничество с органите на чешките тоталитарни служби под псевдонима "Буреш". Той не отрича напълно своите контакти с чешките тайни служби - в качеството му на служител на външнотърговската организация Petrimex, но настоява, че не е сътрудничил.

Едва ли някой сериозно вярва, че този човек, известен с разточителния си живот и изключително прагматичен политически подход е долетял от Прага на официална еднодневна визита, само за да дискутира Шенген и да благодари на Бойко Борисов за чудесния начин, по който се справя с европредседателството. Всъщност именно изданието на Бабиш Lidovy Noviny написа, че съществуват съмнения в България за източника на средствата, с които "Интерком" ще купи бизнеса на ЧЕЗ.

Така че чакаме "Интерком" - или друга институция като ДАНС например, да назове източника на средствата. Ако е синдикиран заем - кои са банките, ако е от компании - кои са те. Така ще се разбули мистерията. Някои вече сравниха сделката с онази за дипломатическия клуб в Банкя, при която едни хлапета от Стара Загора на 20+ купиха клуба с пари, които им дадоха други, и преди година ги прехвърлиха на Другите. За българските регулатори и институции всичко си беше наред. Както вероятно ще се окаже и за сделката за активите на ЧЕЗ - оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова я "откупи".

Омръзнало ни е от "сламени хора" в България. Кипърецът Георгиу, дето държи ски курорти и какво ли не в България го знаем, но премиерът Борисов казва, че Цеко Минев си ги държи, а "Юлен" отрече. Е, на кого да вярваме?

Гинкиното не е Гинкиното. Наясно сме. Искаме да знаем гинките.