2025 г.  е възможната дата за присъединяване към ЕС на всички страни кандидати от Западните Балкани, ако те изпълнят критериите за членство.

Това заяви в Тирана председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, предаде Ройтерс. Той е на посещение в Албания, която е една от тези страни кандидатки.

"Противно на това, което четем навсякъде, Комисията и аз не сме казвали, че Сърбия и Черна гора непременно ще станат членове на ЕС през 2025 г. Това е датата, отворена за всички страни кандидатки",каза Юнкер пред журналисти в Тирана.

"И в зависимост от това доколко една страна кандидат дотогава или по-късно, или по-рано е изпълнила всички критерии за членство, ние ще процедираме така, че нейните усилия да бъдат признати от ЕС", допълни той на пресконференция с албанския премиер Еди Рама.

Според Юнкер Албания е постигнала "впечатляващ напредък" в реформата на съдебната система и администрацията, както и в борбата с престъпността. Страната обаче трябва да реши всички големи гранични спорове със съседите. За предпочитане е това да стане, преди ЕК да приключи оценката на напредъка на страните от Западните Балкани към членство в ЕС, отбеляза Юнкер.

Очаква се оценката да бъде оповестена през април. Кандидати за членство от Западните Балкани са Сърбия, Черна гора, Македония, Албания и Босна и Херцеговина.