Словашки разследващ репортер и неговата приятелка бяха намерени убити в дома им. Двамата били застреляни, а полицията предполага, че нападението е свързано с работата на журналиста, предадоха световните агенции.

Труповете на 27-годишния Ян Куцияк и на приятелката му били намерени вчера вечерта от полицията в дома им в град Велка Маца, източно от столицата Братислава, каза ръководителят на словашката полиция Тибор Гашпар. Полицаите отишли в дома на журналиста след сигнал от притеснени роднини, които нямали връзка с него. Убийството може да е било извършено по всяко време в периода 22-25 февруари. Куцияк е бил застрелян в гърдите, а приятелката му в главата. Предполага се, че убийството е дело на професионални килъри.

Журналистът е работил за електронното издание "Актуалити" (aktuality.sk). Неговите репортажи са били посветени основно на случаи на данъчни измами, свързани с управляващата партия. Според Тибор Гашпар най-правдоподобната версия, по която работи следствието, е, че убийството е свързано с работата на Куцияк. "В Словакия никога не е имало такава атака срещу журналист", каза Гашпар.

Ако се окаже, че убийството на журналиста е извършено заради неговите разследвания, това ще бъде "небивала атака по свободата на медиите и демокрацията в Словакия", каза премиерът Роберт Фицо.

1 млн. евро за информация кой стои зад убийството

По-късно в понеделник премиерът Роберт Фицо обяви награда от един милион евро за всеки, който помогне на властите да разберат кой стои зад убийството, предаде Асошиейтед прес.

Президентът Андрей Киска призова за бързо разследване на престъплението.

"Трябва да намерим възможно по-скоро извършителите и да гарантираме безопасността на всички журналисти", каза той в специално изявление.

В последната си статия от 9 февруари Куцияк разказа за бизнесмен, заподозрян, че продава на своите собствени компании апартаменти в жилищен комплекс. В статията журналистът подозира, че бизнесменът прави това може би за да избегне плащане на данъци. Същият бизнесмен Мариян Коцнер преди година заплашвал Куцияк заради друг негов репортаж. Тогава Куцияк се оплакал в полицията.

Разследвал е данъчни измами и връзки на бизнесмени с управляващата партия

През октомври м. г.  той е написал във фейсбук страницата си, че е съобщил в прокуратурата за заплахи, които получава по телефона. "Изминаха 44 дни, откакто подадох оплакването... за заплахите. И по случая дори все още вероятно няма определен полицай."

Подозираната данъчна измама изкара хиляди словаци по улиците на страната през м. г. Те настояваха за оставката на вътрешния министър Роберт Калиняк, близък до премиера Роберът Фицо. Оставката на вътрешния министър се искаше заради негови твърде близки отношения с бизнесмена Ладислав Бащерняк, за когото се твърди, че стои зад тези измами. Калиняк, който се смята за № 2 в управляващата партия след Фицо, се предполага, че е притежавал 17 процента в компанията на инвеститора. И двамата отрекоха тогава обвиненията.

Сега полицията ще разследва всички, които са имали контакти с журналиста, и ще предостави защита на неуточнен брой репортери от електронното издание, за което убитият е работел.