Съпругът на Гинка Върбакова Славчо е известен на ДАНС. Това заяви лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов пред бТВ. Върбакова е собственик на фирмата "Инерком", която бе избрана от ЧЕЗ да закпупи бизнеса й в България.

"Славчо Върбаков е енергичният двигател на семейния бизнес и той е известен на ДАНС", каза Атанасов.

Той уточни, че в Националната служба за сигурност, която е ръководил, Върбаков е бил познат заради афера с фалшиви телефонни импулси, които източвали БТК. Атанасов е категоричен, че Гинка и Славчо Върбакови са подставени лица в сделката, нямат управленски опит и нямат достатъчен финансов ресурс.

"Аферата с ЧЕЗ има заряд да смъкне правителството", убеден е Атанасов.

Той припомни, че ЧЕЗ бе в основата на падането на първия кабинет на Бойко Борисов. Тогава хората получиха високи сметки за ток, като после се оказа, че са им пратени сумите за два месеца.

"Учудвам се на арогантния непукизъм на премиера, ето вече излиза с идея за балканско Белене", каза още Атанасов.

Той изтъкна, че енергоразпределителната система на държавата е част от националната сигурност.

"Ако българските служби не са проявили интерес, значи някой им е казал да не се занимават с това", обясни Атанасов.

И изтъкна, че премиерът ръководи службите. Според Атанасов има достатъчно данни за това, че има заплаха от пране на пари в тази сделка. Той допусна, че може да има скрити играчи, които ще участват с финансиране, които са неизвестни. Атанасов разкри, че финансирането на сделката става по три канала, като банката е само единия от тях.

"За обществото е важно поведението на правителството, което е длъжно да се грижи на националната сигурност, а тук има неглижиране", смята Атанасов.