Докато съществува триумвиратът на управление на държавата, съществува опасност за Цветан Василев. Говоря за триумвирата между Бойко Борисов Цацаров и Пеевски.

Това каза днес Константин Симеонов, дългогодишен адвокат на банкера, който е в Сърбия, след като стана ясно, че делото за КТБ ще тръгне задочно въпреки неговото отсъствие.

Симеонов обяви пред репортери в една от почивките на съда, че е имало няколко сигнала за заплахи за живота на клиента му, включително и откакто е на територията на Сърбия.

"Това доведе включително, че по едно време го охраняваше сръбска полиция", заяви Симеонов.

Той свързва случващото се с последващото разграбване на активите на банката и даде пример - "Виваком", "Булгартабак" и "опитите за "Дунарит". 

Константин Симеонов направи изявлението си, след като, минавайки покрай репортерите, друг от адвокатите на Василев - Христо Ботев, подхвърли, че той не си идва у нас, защото "ще го убият".

Симеонов даде за пример, че е необяснимо защо прокуратурата не иска да разпита бившия банкер по видеовръзка - такава възможност има предвидена в НПК.

Защитникът смята, че правата му са абсолютно нарушени с това, че Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу него задочно. Дори да изяви доброволно желание за екстрадиция, срещу Василев все още има мярка за неотклонение, постановена от белградския Висш съд, и червена бюлетина на Интерпол, т. е. ще го задържат веднага. А той не искал "да го докарват като маймуна в България".

Запитан докъде е процедурата по екстрадиция в Сърбия, Сименов отговори:

На долна мъртва точка.

Адвокатите искат отвод на едната прокурорка - Даниела Начева, защото... от нейния компютър е писан гражданският иск на синдиците на КТБ, който евентуално ще бъде присъединен към делото. Според Симеонов прокуратурата няма никакво място в гражданския иск, да не говорим как за една седмица ищците са се запознали с обвинението в детайли.

Според водещия прокурор Иван Гешев няма нищо страшно да те задържат.

"Нещо страшно ли стана, когато обикновени счетоводителки бяха задържани под стража? Още повече г-н Цветан Василев е мъж - не е дама", каза Гешев.

Той не се съгласи, че има основания за отвод на колежката му и за пореден път каза, че защитата шиканира процеса.

Съдът също отказа да отстрани прокурор Даниела Начева.

Съдебният състав обаче отказа и на представители на синдиците да присъедини към делото граждански иск - по-точно 145 броя граждански искове на обща стойност колкото е и претендираната от прокуратурата вреда - 2,7 млрд лв.

Причината - макар и депозирани в законно установения срок от формална гледна точка - с оглед тяхното количество и обем на заложените претенции неминуемо ще затруднят развитието на наказатлното производство.

Съдът изцяло прие абсолютно всички възражения на адвокатите - най-основното: че за същите претенции се водят над 100 дела в СГС.

В последвалото изслушване на страните прокуратурата не направи вазражения, иска да се даде ход на делото, не намира отсраними нарушения. Държавното обвинение в лицето именно на прокурор Начева, поиска само да се назначат резервни защитници на всички подсъдими, независимо от упълномощените от тях.

Аргументът е изключителният обем съдебно-следствени действия, които предстоят, и многото подсъдими.

"Тъй като се очертава продължително, моля да бъдат определени резервен съдебен заседател и респективно съдия", допълни още прокурор Начева.

На това адвокатите се пошегуваха, че с оглед напредналата възрст на някои от тях, защо да не се поискат даже и по двама резервни защитници.

Делото продължава утре с изслушване на някои от адвокатите и подсъдимите - дали да му се дава ход.