В битката с "джендъра" не знам дали спасихме половата, но поставихме на карта своята политическа идентичност – на лява модерна европейска партия, отстояваща човешките права. Това казва лидерът на ПЕС Сергей Станишев в статия във в. "Дума", посветена на позицията на БСП по темата.

"Рискувахме напразно, защото видно от социологическите проучвания, нито една партия не спечели от яростното противопоставяне "за" и "против" "третия пол" - електоралните нагласи не помръднаха... Чух много позовавания на общественото мнение. Разбира се, че е важно. Но то се мени и влияе. Хората се вслушват в политическите сили, на които имат доверие. Отговорност на институциите и на сериозните партии е да водят спокоен и просветен дебат", пише още Станишев.

И допълва, че е смутен и озадачен за това, че БСП с лекота припознава и повтаря аргументите на националистите.

"За тях играта със страховете на хората, посяването на омраза към другите – съседната нация, ромите, евреите, бежанците – е естествена среда, за да виреят политически. Но нали за нас свободата, човешкото достойнство, солидарността, помощта към беззащитния не са празни думи", коментира той.

И изтъква:

"Ако Конвенцията наистина съдържа тези заплахи, как така страни, много по-консервативни в социален и културен план като Турция и Полша, не са ги провидели? Защо Грузия, в чиято Конституция е записано изрично, че бракът е съюз между мъж и жена, е ратифицирала? По-малко „мъжествени“ в своите традиции ли са Албания, Румъния, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина? Истината е, че ние сами си създадохме въображаем Франкенщайн, с когото да се борим. И превърнахме дебатите за Истанбулската конвенция във фалшива новина."

Според Станишев цялата дискусия е много удобна за правителството.

"Колко удобно за правителството – цялата обществена енергия да се излее в тази посока. Да се оттече като рутинно упражнение вотът на недоверие за корупцията. Да се изтощят протестите за Пирин, да се размият крещящите и измъчващите хората истински проблеми – здравеопазване, доходи, икономика. Много доволни трябва да са в ГЕРБ – те си измиха ръцете и ще намерят начин да се измъкнат, а ние ще се състезаваме с крайните националисти на тесния терен кой е по-по-най традиционалист, националист, популист и най в синхрон с обществените нагласи", пише Станишев.