Севернокорейският комунистически вожд Ким Чен Ун и покойният му баща Ким Чен Ир са имали незаконно издадени бразилски паспорти, за да могат да избягат на Запад, ако се наложи поради преврат в Северна Корея, съобщава Ройтерс, цитиран от Нюз.ру.

Според източника на агенцията бразилските паспорти на управляващото семейство в КНДР са били нужни за визи от чуждестранни посолства. Това за диктаторската фамилия е бил един от вариантите за бягство от страната в случай на необходимост.

Севернокорейското посолство в Бразилия отказа да коментира информацията за паспортите. Министерството на външните работи на Бразилия заяви, че е започнало разследване. Документите са били издадени от бразилското посолство в Прага през февруари 1996 г. и са били истински.

В паспорта със снимката на Ким Чен Ун се посочва, че собственикът на документа е роден на 1 февруари 1983 г. Тъй като има разлики в датата на раждане на лидера на КНДР, може да се приеме, че към момента на издаване на личното удостоверение той е на възраст между 12 и 14 години.

В паспорта на Ким Чен Ир датата на раждане е 4 април 1940 г. Всъщност северокорейският лидер, починал през 2011 г., е роден на 16 февруари 1941 г.

Ким Чен Ир.

В двата паспорта е написано, че техните собственици са родени в бразилския град Сао Пауло.

Високопоставени източници в западните разузнавателни служби потвърдиха, че два паспорта с бразилско гражданство са били използвани за получаване на визи за влизане в най-малко две страни от Запада. В паспортите са били поставени снимки на хора, подобни на Ким Чен Ун и баща му. В този случай документите са били издадени на името на Джоузеф Паг и Джон Чой. С тях те са можели да посещават Бразилия, Япония и Хонконг.

Медиите припомнят още, че Ким Чен Ун е ходил на училище в Швейцария близо до Берн, когато е бил дете. Отначало се твърдеше, че е учил в частно международно училище по английски език в Гюмлинген под името Чол Пак или Пак Чол от 1993 до 1998 г. По-късно станало известно, че Ким е ходил на училище в Кениз, близо до Берн, под името Пак Ун или Непак от 1998 до 2000 година. По онова време той е бил представян като син на посланика на КНДР в Швейцария.

През април 2012 г. в пресата се появиха документи, в които се твърди, че Ким Чен Ун е живял в Швейцария още през 1991 или 1992 г.