Вече трети ден продължават неяснотите с умъртвените незаконно от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) над 100 екзотични птици. След като от агенцията неправомерно иззеха птиците, временно настанени в столичния зоопарк, и ги умъртвиха само по подозрения, че може да са носители на вируса на птичия грип, ден по-късно оттам, след като бяха подложени на атаки и обществен натиск, решиха да обявят, че са взели проби от пернатите, но постфактум, и са се оказали прави - две от птиците били заразени с щама. На това обаче не вярват от фондацията за защита на животните "Четири лапи", които твърдят, че технологичното време за излизане на положителните резултати е подозрително късо.

"Директорът на БАБХ очевидно се е самозабравил. Изведнъж се оказва, че проби за птичи грип от умъртвените птици са взети и чудо! Дали положителен резултат много преди да изтече технологичното време за обработката им. Настояваме за незабавна оставка на д-р Дамян Илиев, директор на БАБХ", настояват от фондацията, която напоследък влезе в новините покрай успешния й в крайна сметка опит да спаси лъвчетата Терез и Масуд от зоопарка в Разград.

Както Клуб Z писа, на 20 декември от БАБХ задържали птиците близо до границата. РИОСВ-Монтана ги настанява със своя заповед в столичната зоологическа до изясняване на случая. Междувременно обаче и БАБХ издава заповед за умъртвяването на птиците, подозирайки, че може да са заразени с птичи грип, но без ясен мотив, тъй като проби не са взети. Директорът на зоопарка обжалва, като съдът уважава жалбата му и спира умъртвяването. Но късно - от БАБХ вече са иззели птиците преди излизането на съдебното решение и са ги пратили в газовите камери. Иначе птиците може да бъдат изведени от зоопарка само със заповед на този, който ги е настанил там - т.е. екоинспекцията в Монтана.

След като действията на БАБХ предизивкаха широка обществена реакция, земеделският министър Румен Порожанов обяви, че започва проверка. Междувременно от БАБХ се оправдаха:

"След унищожаването на 119 птици, открити в транспорт, превозващ нелегално животни и птици, Областната дирекция по безопасността на храните - София-град, предостави за изследване от Националната референтна лаборатория по инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците проби от евтаназираните екземпляри. Първоначалните изследвания са доказали наличие на птичи грип в две от птиците – лебед и патица. Окончателните резултати за щама на заболяването ще бъдат оповестени до дни. По Закона за ветеринарномедицинската дейност Зоопарк-София е поставен под карантина."

Заради карантината зоопаркът е временно затворен. От "Четири лапи" вече обявиха, че според тях става въпрос за саморазправа с парка, който им помогна в спасяването на двете лъвчета, които към днешна дата са настанени в спасителен център в Холандия, докато от БАБХ се придържаха към "опорната точка", че те трябва да бъдат изпратени в зоопарка в Пазарджик. 

Междувременно се появиха и кадри на доброволци от стопанството в с. Владимир, Радомирско, където са умъртвени в газови камери и изгорени иззетите птици. На тях се вижда как труповете на животните, уж заразноболни, са оставени в двора на стопанството, а човек ги пипа с голи ръце без никакво притеснение.

 

От "Четири лапи" посочват:

"Остават въпросите, а имаме и нововъзникнали:

1. Защо БАБХ отказа да вземе проби на живите животни още в зоопарка?

2. Защо БАБХ отказаха да подпишат приемо-предавателен протокол при изземването на птиците от зоопарка?

3. Как бяха транспортирани "заразноболните" животни до стопанството в село Владимир, община Радомир, за унищожаване?

4. Кой ветеринарен лекар умъртви птиците и по какъв начин, защото по закон той трябва да е "действащ ветеринарен лекар", не служител в БАБХ? Някои от тях имат ветеринарно образование, но не са действащи ветеринарни лекари.

5. Кога бяха взети пробите за птичи грип?

6. Кой взе пробите?

7. В коя лаборатория са изследвани?

8. Взети ли са референтни проби от друг лекар, които да бъдат проверени в друга лаборатория и отхвърлени или потвърдени, както е по закон?