Допитване

Над половината граждани на САЩ смятат, че президентът Доналд Тръмп е расист, предаде Асошиейтед прес.

Проучването на АП и Националния център за изследване на общественото мнение (NORC) показва, че над половината граждани смятат, че неговата политика е влошила положението на латиноамериканците и мюсюлманите. Близо половината смятат, че политиката на Тръмп е влошила и положението на афроамериканците.

Общо 57 на сто от всички възрастни, включително 8 от 10 афроамериканци, три четвърти от латиноамериканците и близо половината от белите, смятат Тръмп за расист. 85 на сто от привържениците на Демократическата партия са съгласни с това твърдение, но само 21 на сто от привържениците на Републиканската партия го приемат. Близо половината американци, включително две трети от афроамериканците, смятат, че междурасовите отношения в САЩ са се влошили през последната година. 

Поредната оставка в Белия дом

Близката сътрудничка на американския президент Доналд Тръмп, директорката на комуникациите на Белия дом Хоуп Хикс, подаде оставка, предадоха световните агенции.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че не е ясно кога точно Хикс ще предаде функциите си. Сандърс уточни, че оставката не е свързана с показанията на Хикс пред членове на комисията по разузнаване към Камарата на представителите на Конгреса при разследване за Русия и изборите в САЩ през 2016 година.

Хоуп Хикс преди показанията в Конгреса.

Хикс беше и говорителка на Тръмп по време на предизборната кампания през 2016 година. Във вторник тя отговори на въпроси за кампанията и за преходния период до встъпването на Тръмп в длъжност през януари 2017 г., но отказа да обсъжда ролята си в управлението, включително участието си в подготвянето на изявление през юли 2017 г., погрешно интерпретирало среща в "Тръмп тауър" през юли 2016 г., включвала най-големия президентски син Доналд Тръмп младши, други сътрудници на президента и руската служителка Наталия Веселницкая.

В. "Ню Йорк таймс" съобщи, че Хикс е заявила пред колеги, че е постигнала това, което е смятала за възможно на поста си.

"Хоуп е фантастична и свърши прекрасна работа", заяви Тръмп, коментирайки решението й, добавяйки, че тя ще му липсва. "Убеден съм, че в бъдеще отново ще работим заедно", каза той.

Хикс заяви, че няма думи, с които да изрази благодарността си към президента, без да коментира причините за оттеглянето си.

Правосъдният министър отвръща на удара

Подложен на нови критики вчера от президента на САЩ Доналд Тръмп, министърът на правосъдието Джеф Сешънс отвърна на удара, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп запита вчера в Туитър защо Джеф Сешънс иска от главния инспектор да разследва потенциални злоупотреби, свързани със Закона за наблюдение за целите на външното разузнаване, който уточнява условията, при които е разрешено подслушване. Президентът на САЩ заяви, че разследването ще продължи безкрайно и няма да може да доведе до наказателно преследване.

Джеф Сешънс.

Освен това главният инспектор е назначен от предишния президент Барак Обама и е по-добре да се използват юристите от министерството на правосъдието, подчерта Тръмп, който определи решението като "срамно", съобщава БТА.

В кратко изявление, министър Сешънс подчерта, че докато той е на поста си, "това министерство ще продължи да върши работата си по справедлив и безпристрастен начин, зачитайки законите и конституцията".