Премиерът Бойко Борисов е помолил чешкия си колега Андрей Бабиш за "съдействие за осъществяване на разговори с ръководството на ЧЕЗ Груп в случай, че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на електроразпределителното дружество в страната ни".

Отговорът на Бабиш - той е "обърнал внимание на това, че договори вече са били подписани".

Това е последното развитие по темата с продажбата на ЧЕЗ-България, става ясно от съобщение на правителствената информационна служба. В него се разказва за нов разговор между двамата премиери, осъществен късно снощи. Това е вторият телефонен разговор между двамата в рамките на два дни. След предишния Борисов бе получил информация по сделката, свързана с източника на финансиране на купувача "Инерком" на Гинка Върбакова. Заради споменаването на конкретни банки (чиито имена преди това бяха рапзпространени в чешката медия, близка до Бабиш "Лидове новини) българският премиер изпрати получената справка в секретното деловодство на Народното събрание. 

Ето и подробностите от правителственото съобщение за новия разговор:

Премиерите Борисов и Бабиш отново са се чули снощи и са обсъдили в телефонен разговор темата за сделката за продажба на активите на дружество ЧЕЗ Груп в България, съобщиха от правителствената информационна служба.

В разговора българският министър-председател е поискал допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство.

"Андрей Бабиш посочи, че след изразените от медиите в Чехия съмнения по отношение на компанията купувач, е поискал да бъдат представени доказателства, които да разсеят притесненията около сделката. В тази връзка Надзорният съвет на ЧЕЗ Груп е изискал от Съвета на директорите на дружеството информация за "Инерком". Съветът на директорите е потвърдил пред НС, че е извършил множество проверки на потенциалния купувач и източниците му на финансиране и те не са показали проблеми за осъществяване на продажбата, и ръководството на ЧЕЗ поддържа тази позиция", съобщават от правителството.  

С съобщението е посочено още: "Правителствените ръководители на двете страни заявиха, че нямат и не са имали каквато и да е връзка със сделката или дружеството купувач, решенията за които са взети от Съвета на директорите на ЧЕЗ Груп. Двамата бяха категорични, че са дали публичност на съмненията си за неспазване на добрите практики при осъществяване на сделката и потвърдиха, че ще следят внимателно за довеждане до край на проверките от компетентните органи на двете държави