"Надявам се, че всичко, което бе казано днес, ще отрезви всеки агресор", заяви днес руският президент Владимир Путин.

Той произнесе последното за третия си мандат на държавен глава послание към Федералното събрание.

"Оръжието ни няма нападателна цел, не е насочено срещу никого. Нямаме намерение да нападаме никого, нито да му отнемаме оръжието", продължи Путин.

Но изтъкна, че нарастващата военна мощ на Русия е гаранция за баланса на силите в света.

"На тези, които през последните 15 години се стараят а развиват въоръженията си, опитват се да получат едностранно предимство пред Русия, въвеждан незаконни от международно-правна гледна точка ограничения и санкции, включително във военната сфера, ще кажа: Всичко онова, на което се опитахте да попречите, да възпрепятствате, като провеждате такава политика, се случи. И не успяхте да възпрете Русия", каза президентът.

Той допълни, че в доктрината на страната е записано, че ще използва ядрено оръжие само ако бъде нападнати с такова от друга страна.

Русия създава ново оръжие в отговор на действията на САЩ, които разполагат ПРО на територията на други страни, обяви Путин.

Той припомни, че американците са излезли едностранно от договора за противоракетната отбрана и че Москва е била против тази стъпка. Съществуващата до 2002 г. система гарантирала сигурността и правела агресора уязвим.

Сега американският щит е разгърнат на много места, включително в Румъния. Предстои той да бъде завършен и в Полша. САЩ разполагат ракетите си и правят всичко, за да обезценят руския ядрен потенциал.

"Какво направихме ние освен протести и предупреждения? През всичките години след излизането на САЩ от договора работихме върху перспективна техника за въоръжение. Това ни помогна да създадем ново образцово оръжие То е основа на нашите сили за ядрено възпиране", изтъкна Путин.

Путин разказа за няколко нови руски оръжия, като за всяко от тях бе прожектиран клип. И след всяка прожекция залата, където имаше над 1000 души,избухваше в бурни ръкопляскания.

Ракетата "Сармат"

 

 

"Ограничение в обхвата й на практика няма. Тя може да поразява по целия свят", каза Путин.

Тази ракета е сменила някогашните съветски ракети, наричани "Сатана" на Запад. Сега западняците започнали да наричат новото изобретение "Сатана 2".

"Никаква ПРО не може да ни попречи", увери Путин.

Оръжие с енергийна ядрена установка

Това най-ново оръжие вече е било изпробвано. То спокойно може да заобикаля границите на противниковата отбрана. И може да маневрира колкото си иска, тъй като обсегът му е неограничен.

Путин увери, че такова нещо по света в момента никъде другаде няма. А и да се появи след някоя друга година, "нашите момчета" вече ще са измислили нещо още по-съвършено.

И сам обясни видеото:

"По време на полета енергийната установка получава зададената й мощност, гарантира необходимото ниво на тягата. Извършеното изстрелване на ракетата и комплексът от наземни изпитания позволяват да се премине към създаването на принципно нов вид въоръжение - стратегически комплекс от ядрено оръжие, снабдено с ядрена енергийна установка."

Дронове

Русия вече си има и дронове, които са много по-бързи от подводниците и торпедата.

"Те са просто фантастични", похвали се президентът.

Свръхзвуково оръжие

"Русия има свръхзвуково оръжие", заяви Путин, след което последваха аплодисменти от няколко минути.

Притежаването на такова въоръжение е много важно, то е идеално и на практика неуязвимо, всички западни страни го искат за себе си.

А Русия има такова оръжие и изпитанията му вече са завършили.

"Притежаването на такова оръжие безспорно дава сериозно предимство в сферата на въоръжената борба. Неговата мощ, могъщество, както казват военните експерти, могат да бъдат огромни, а скоростта го прави неуязвимо за днешните системи на ПРО и ПВО, тъй като, меко казано, ракетите не могат да го догонят", обяви президентът.

Преди да нареди пускане на видеото, той припомни собствените си думи от 2004 г., че на Русия й е необходимо оръжие, което никой в света няма. Но тогава никой не послушал Москва.

"Послушайте ни сега", каза Путин.

Хиперзвуково оръжие "като метеорит"

То ще може да маневрира в плътните слоеве на атмосферата и ще бъде на практика неуязвимо. Скоростта му ще бъде хиперзвукова.

"То ще бъде като метеорит", зарече се руският лидер.

Засега новото оръжие се нарича "Авангард".

Русия има хиперзвуково оръжие още от 2006 г. - ракетите "Искандер" достигат 5,9 пъти скоростта на звука.

Лазерно оръжие

В момента в Русия се извършва неговата разработка.

Първият час на посланието бе посветен на вътрешни проблеми.

Путин заяви, че делът на държавата в икономиката трябва да бъде намален:

"В резултат на оздравяването на банковата система под контрола на държавата преминаха редица активи, но те трябва да бъдат продавани."

Президентът настоя да бъдат премахнати възможностите а корумпираните представители на властта и правоохранителните органи да оказват натиск върху бизнеса.

"Наказателният кодекс трябва да престане да бъде инструмент за разбирателство между юридически лица. При това наказателните норми трябва да действат твърдо, когато става дума за правата, живота и здравето на хората", продължи Путин.

Противниците му обаче го обвиняват, че точно при неговото управление руската държава започна да отнема бизнеса на хората, които той смята за свои врагове.

Изоставането, а не нещо друго е главният враг на Русия, смята също така Путин.

"Не, не става дума за това някой да дойде и да разори земята ни. А за изоставане", уточни той.

Изоставането, което той имаше предвид, е в сферата на технологиите. И според него то е абсолютно недопустимо. В противен случай младите и талантливи руснаци ще заминават за чужбина, за да се реализират.

Само след 17 дни - на 18 март, в Русия ще се състоят президентски избори. Проучванията сочат убедителна победа на Путин.

За първи път Путин се обърна към депутатите не от Георгиевската зала в Кремъл, а от Московския Манеж - историческата сграда на Манежния площад, където се организират изложби. Причината за преместването е големият брой поканени и модерните технологии, които ще бъдат използвани, обясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.