"Добре е всички водещи политици да декларират  - имали ли са отношения с някой от кандидатите по процедурата за ЧЕЗ."

Това намекна тази сутрин вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев пред Нова тв по повод предстоящата покупка на ЕРП-то.

Той определи като достоен ход оставката на Теменужка Петкова, "макар че по ирония на съдбата г-жа Петкова няма нищо общо със сделката, въпреки че е енергиен министър".

Дончев не хареса въпроса на водещата: дали ГЕРБ "прибира на хората бизнеса" по повод разговорите на премиера Борисов с Гинка Върбакова.

"Да бъдем малко по-внимателни с думте – какво значи думата прибираме", подразни се Дончев.

Ставало въпрос просто за разговор с човека, който е собственик на капитала на фирмата, а "ние питаме" за евентуално държавно участие.

"Дамата отговаря с разбиране - окачестви ситуацията Дончев. - При всички случаи едно подобно решение трябва да бъде прието от отсрещната страна – от ЧЕЗ."

Той повтори, че това - дали държавата ще стане съдружник, е най-важно да се сондира мнението на чешката страна и че...

"... Към момента всички останали детайлни сюжети са малко сметка без кръчмар."

Що се отнасяло до списъка с банки, изтекъл от Чехия, доколкото той знаел, ще бъдат използвани други банки, не тези които са посочени в списъка. "Доколкото знам, това е някакъв документ от началната фаза на процедурата", каза той относно деликатната ситуация с извадена от премиера Борисов справка, която уж му била изпратена от колегата му Бабиш.

Вицепремиерът по еврофондовете каза още в интервюто, че ситуацията е по-сложна, отколкото изглежда:

"Чисто правният инструментариум (да влезе държавата като съдружник, б.р.) в момента не е наличен. Говорим за сфера, където непремерените действия могат да ни излязат много скъпо – в буквалния смисъл. Едни незаконни действия могат да ни излязат над милиард.

Успоредно с възможността на държаватна да контролира енергийния сектор, ние трябва да завършим либерализацията на енергийния пазар. Следването на двата приоритета не е невъзможно, но прави ситуацията по-сложна.

Ние трябва да бъдем изключително внимателни и да направим още един анализ как спазваме европейското законодателство - за да нямаме после процедура от ЕК за небалансирано или непазарно поведение на държавата в сектора."

Дончев се зарече, че много внимателно ще изразходват обществения ресурс и напомни, че у нас нямало орган, който да може да пита собственика кой е, с какви капитали идва и т.н.

"Тук има пропуск в законодателството – няма орган, който да каже: "Капиталите, с които идвате, с които оперирате - ние не ги харесваме. И няма да ги допуснем на българския пазар."

Той иронично каза, че трябва да се открие училище за грешки. Отбеляза и че много лесно се създават обществени истерии и много трудно затихват.

- Ние помним една такава истерия от 2013 г. - отбеляза водещата по повод протестите за тока, които свалиха първото правителство на ГЕРБ.

- И аз я помня много добре - каза й Дончев.